Kehonhuolto: putkirullaus

Kehonhuoltotunti koostuu liikeratoja avaavasta lämmittelystä, tasapainoharjoitteista, keskivartalon syviä lihaksia vahvistavista liikkeistä, dynaamisista ja / tai pitkäkestoisista venyttelyistä sekä loppurentoutuksesta. Monipuolisia liikkeitä tähtäimenä tasapainoinen keho ja mieli.

Kehonhuoltotunti, teemana putkirullaus
Tunnilla ei keskitytä pelkästään lihasten ja lihaskalvojen hierontaan, vaan kokonaisvaltaiseen kehon hyvinvointiin lihaskuntoa ja venytyksiä unohtamatta. Saat helppoja ja haastavampia vaihtoehtoja joista voit valita juuri sinun kehollesi sopivat liikkeet. Pilatesrullaa tai foam rolleria käytetään liikkeissä mukana niin että saat rauhallisiin lihaskuntoliikkeisiin, venyttelyyn ja rentoutukseen joko kevennystä tai lisähaastetta. Lisäksi käymme läpi muutamia rullan kanssa tehtäviä itsehierontavaihtoehtoja. Rullan sijaan rentouttavaa pintakudosten hierontaa tai mahdollisesti syvemmällä olevien ja kivuliaampien pisteiden läpi käyntiä voit tehdä myös pienillä palloilla kuten tennis- tai pesäpallolla, siilipallolla tai muulla itsehierontaan tarkoitetulla pallolla.

Mikä rulla?
Lyhyt tai pitkä putki, pehmeä tai kova, muotoiluilla tai ilman. Rentoa, kivutonta hierontaa vai kipukohtien työstöä?

Pehmeä, sileä pilatesrulla on käyttötavaltaan monipuolinen, mutta sillä ei pysty hieromaan kehoa kovinkaan syvältä. Pilatesrulla tuo välineenä mukavan lisämausteen liikkeisiin ja sillä voit saada pintaverenkiertoon vauhtia rennolla itsehieronnalla. Pilatesrullaa voi käyttää myös kehon pintapuoliseen lämmittelyyn ennenkuin lähdet pureutumaan kipukohtiin kovemmalla rullalla.

Kovemmalla, halkaisijaltaan pienemmällä tai muotoillulla, nystyrämäisellä foam rollerilla pääset syvemmälle ja pintakerrosten hieromisen lisäksi voit halutessasi työstää triggerpisteitä tai muita kehon solmukohtia. Jos työstät kipukohtia, varaudu siihen että seuraava päivä on liikunnan suhteen lepopäivä koska lihakset eivät kipukohtiin pureutumisen jälkeen ole täydessä vedossa heti, vaan vasta kunnon levon jälkeen.

Lisää tietoa eri rullien eroista ja siitä minkälainen rulla kannattaa valita, saat vaikkapa seuraavasta linkistä missä vastataan perinpohjaisesti kysymykseen mikä rulla.

Venytykset kehonhuoltotunnilla
Teemme tunnilla enimmäkseen dynaamisia venyttelyjä. Niissä venytysasento ei ole staattinen, vaan keho pysyy jatkuvassa liikkeessä. Haemme erilaisia kehon lähes ääriasentoja ja sille vastaliikettä, mutta emme pyri venyttämään kehoa äärimmilleen. Liike on rauhallista, jatkuvaa, hengityksen tahtista. Ei sataa prosenttia liikeradasta, vaan leppoisasti hieman alle täyden venyvyyden.

Lopputunnista vaihtoehtona on myös pitkäkestoisia venytyksiä, mutta jos ne eivät syystä tai toisesta sovi sinulle tai et halua niitä tehdä, voit vaihtaa staattiset venytysasennot pumppaavammiksi.

Kommentit