Miksi kahvakuulailu?


Kahvakuula on monipuolinen harjoitusväline, minkä avulla voi lisätä voimaa, nopeutta, kestävyyttä sekä parantaa kehon hallintaa ja tasapainoa. Kahvakuulalla harjoittelu sopii sekä naisille että miehille, eikä sen aloittaminen vaadi valmiiksi hyvää kuntoa tai liikkuvuutta. Miksi väitän näin?

Vastaus löytyy tyypillisimistä kahvakuulaliikkeistä: etuheilautus ja rinnalleveto sekä ylös työntö tai helpompi vaihtoehto, vauhtipunnerrus. Etuheilautus on kohtuullisen helppo oppia, se on monipuolinen liike ja vahvistaa otevoiman lisäksi koko keskivartaloa, pakaralihaksia, takareisiä ja jos hioo tekniikan huippuunsa, tehokkaasti myös leveitä selkälihaksia. Lue etuheilautuksen kaasu-jarru tekniikasta lisää super-sets sivulta.

Kahvakuulalla voi tehdä myös samankaltaisia liikkeitä kuin tavallisilla käsipainoilla tai pelkällä kehonpainolla. Aloittelijoilla lisäisin em. liikkeiden kaveriksi lyhyeen pikatreeniin ne ihan tavalliset kyykyt. Tietenkin lisäpainoilla eli kahvakuula tai -kuulat käsissä. Etuheilautukset, rinnalle ja ylös sekä kyykyt. Siinä on kaikki.

Kahvakuulailun perusliikkeet ovat siis monipuolisia, eikä niitä pysty tekemään yhtä hyvin millään muulla välineellä. Perustan väitteeni omaan kokemukseen, asiakkaideni palautteeseen sekä lukuisten muiden liikunta-alan ammattilaisten tietoon.


Sen lisäksi että kahvakuulailu parantaa yleiskuntoa, kahvakuulaliikkeitä käytetään tukemaan muiden liikunta- ja urheilulajien harjoittelua. Mm. selkäkallistusta eli lannesaranaa (hip hinge) voi käyttää apuna oikean maastavetoasennon löytymisessä (deadlift) ja ylös työntöä kahvakuulalla taas hiomaan vastaavaa liikkettä tangolla.

Kahvakuulalla kisaaminen on tietysti oma lajinsa, eikä siinä, kuten monessa muussakaan lajissa saavuteta hyviä tuloksia ja kehitytä mitenkään muuten kuin harrastamalla kyseistä lajia niin että harjoituskertoja on alla riittävästi. Kuitenkin oman lajin lisäksi toisen lajin harrastaminen parantaa liikkeiden tekniikan ymmärtämistä ja voiman sekä kestävyyden kasvattaminen keskivartalon hallintaa. Ja kun puhutaan kahvakuulailusta muiden lajien tukena, täytyy palata taas ihan ensimmäiseen väittämääni: kahvakuulailun monipuolisuuteen ja kehon tasaiseen sekä symmetriseen treenaamiseen.


En tiedä paljonkaan jalkapalloilusta. Kuvittelisin että isolla kentällä juostessa kestävyys ja hapenottokyky ovat koetuksella. Kuvittelisin myös että nopeat tilanteet ja käännökset vaativat kunnossa olevaa lihaksistoa, riittävää voimaa ja kehon sulavaa hallintaa. En myöskään tiedä oikeastaan mitään nyrkkeilystä tai mistään taistelulajeista. Muutamaa kuntonyrkkeily- ja judoharrastuskertaa lukuunottamatta. Innokkaan youtubeklikkailun ja liikunta-alan kokemukseni perusteella arvelen että räjähtävä voima, hapenottokyky, kestävyys, keskivartalon hallinta ja vikkelät jalat ovat näissäkin lajeissa avainasemassa. Ja tietämykseni vaikkapa rullalautailusta rajoittuu lähinnä rullalautailijoiden valokuvaamiseen. Silti röyhkeästi väitän, että tässäkin lajissa kehon hallinta, riittävä ja tasapuolinen lihasvoima sekä tasapaino ovat äärimmäisen tärkeitä seikkoja.


Kunhan alussa mainitsemani etuheilautus ja rinnalleveto sekä työntö (tai vauhtipunnerrus) ovat hallussa, voi kahvakuulalla tehdä myös muutamia haastavampia liikkeitä. Tuulimylly, turkkilainen ylösnousu, tempaus ja 360° ympäri sivulta sivulle heilautuksesta (lateral swing --> 360). Näissä yhdistyvät tekniikka, voima sekä liikkuvuus ja parissa viimeisimmässä myös hapenottokyky.

Jalkojen vikkelyyden parantamiseksesi taas täytyy tehdä sitä ihan itseään eli nopeaa juoksua eri tavoin ja nopeita käännöksiä. Tietysti kahvakuula käsissä lisäpainona.


Yleisin virhe ensimmäistä kertaa kahvakuulaa ostettaessa on että sopivaa painoa kokeillaan hauiskääntöliikkeellä. Hauiskääntöön useimmille naisille saattaa riittää 2-4kg, mutta yleisimpiin kahvakuulaliikkeisiin em. painomäärä on aivan liian vähän. Koska suurin osa kahvakuulaliikkeistä tehdään keskivartalolla tai käyttäen isoja lihaksia ja koko kehoa, on tärkeää noudattaa seuraavaa ohjetta ensimmäistä kahvakuulaa ostaessa: sopiva aloituspaino on iästä ja kuntotasosta riippuen naisille 6-10kg ja miehille 10-16kg. Iäkkäämmille tai vähemmän kuntoilua harrastaneille kevyempi, nuoremmille tai enemmän kuntoilleille painavampi.

Minimissään siis vähintään 6kg naisille ja 8kg miehille. Jos olet alle 55 vuotias tai jos kuntoilet muuten säännöllisesti, lisää minimiin 2kg. Kun harrastat kahvakuulailua säännöllisesti, muuttuu minimipainokin kohta liian kevyeksi. Jos kuitenkin olet jo hankkinut kevyemmän painon tai innostus iski ja kaipaat jo painavampaa kahvakuulaa, ei hätää, voit aina käyttää sitä kevyempää kahvakuula silloin kun kaipaat treeniä, mutta haluat pitää rasituksen kevyempänä. Tai jos kahvakuulatunnilla onkin yhtäkkiä vahingossa muutama hauiskääntöliike kaiken muun lisäksi.

-Katri

P.S. Ekaa kertaa LiikeImpulssin tunnille tuleva pääsee yhteystietoja vastaan kokeilemaan ilmaiseksi. Jos sinulla ei ole omaa kahvakuulaa, LiikeImpulssi lainaa sinulle kahvakuulan. (max. 12kg) Yhteystietolappu ei käy kursseilla tai tapahtumissa. Lisää tietoa hinnat sivulta.

Kommentit