Kiire seitsemän päivää viikossa?


Jos en ole suunnitellut vapaapäivälleni mitään, tai kun minulla on muutama tunti luppoaikaa, vietän vapaahetken hyvin usein seuraavanlaisesti:

Totean itsekseni että mulla taitaa olla tässä edessä muutama tunti vapaata, taidanpa tehdä jotain kivaa ja rentouttavaa, mutta ensin keitän kahvit. Huomaan että suodatinpaperit on melkein loppu, vien tyhjän suodatinpussipaketin eteiseen muistutukseksi että ulos lähtiessä pitää käydä kaupassa, mutta kuka onkaan rutannut eteisen maton, suoristanpa sen, ai siellä olikin kolme kissaa, silitänpäs kissaa hetken, yks niistä raatelee samalla mun toista kättä, pitää laittaa laastari, verta roiskuu joka paikkaan, lääkekaapilla huomaan että en olekaan ottanut astmalääkettäni tänään enkä eilen illallakaan tainnut muistaa, onkohan reseptiä uusittu, voisin äkkiä lähettää netin kautta uusimispyynnön lääkärille, ai mulle on tullut 20 sähköpostia, luen ihan äkkiä nää viis missä on huutomerkkejä perässä, aikatauluja kysellään, kalenteri ei näköjään jatku enää ens vuodelle, vaikea vastata nyt tuohon, pitää ostaa uus kalenteri, merkkaan tähän viimeiselle päivälle nyt tän menon mille eio muuta paikkaa, kuka on vienyt mun kaikki kuulakärkikynät ja miksi ne on täällä keittiössä, kahviakin tekis mieli, ai mutta miksei kukaan oo siivonnut näitä kahvinporoja tästä kahvihyllyltä, eihän tätä talouspaperia saa edes kunnolla kostutettua hanan alla kun tiskiallas on niin täynnä, no nyt on lattiallakin vettä ja sukat kastui, täytyy vaihtaa sukat, kissat pyörii jaloissa niin että melkein kaadun ja lattialle, onneksi kuitenkin sain kiinni jääkaapin kahvasta, mikä jää käteeni, mihin mä laitan sen ja onkohan meillä pikaliimaa jos tän sais vaikka liimattua, pyykinpesukone piippaa että ois valmis, pitää oottaa puhtaat pois ja laittaa uudet, puhelin soi, vastaan siihen ja mietin vaikka samalla mitä tänään laittaisi päälle...

Ja näin rentouttava vapaapäiväni jatkuu siihen asti kunnes puoliso tulee töistä kotiin, minulla on yöpaita vielä päällä, verta jokapaikassa, kalenteri kahvikaapissa, pyyhin sukilla lattiaa ja jääkaapin rikki mennyt kahva pyörii pesukoneessa. Mies kysyy olenko juonut jo kahvit ja totean että en, odottelin sua että voidaan juoda yhdessä ja voitko muuten soittaa puhelimeeni, olen hukannut sen jonnekin.

Toisin sanoen olen ottanut lunkisti. Asiat ovat vain tulleet eteeni. En ole priorisoinut, en ole ajatellut.

Myönnän hieman liiotelleeni äskeistä tosielämän tapahtumaa. Kun on kiire tai kun pitää olla tehokas, en toimi näin. Ylläolevassa vapaapäiväesimerkissä on kuitenkin kaikki potentiaalisen katastrofin ainekset koossa silloin jos tarkoituksena on saada jotain aikaiseksi tai olla ajoissa jossakin.

Aivot täytyy päästää välillä lomalle, mutta pitää ehdottomasti ymmärtää milloin.

Jos tuntuu siltä että tekemistä on liikaa ja on kiire viikon jokaisena päivänä, eikä aika tahdo riittää edes nukkumiseen, kannattaa kiinnittää huomiota siihen mitä tekee, miten ja missä järjestyksessä.

Priorisoi
Mitkä ovat tärkeimmät asiat mitä sinun täytyy tehdä tämän päivän aikana tiettynä kellonaikana jotta asiat tulevat hoidettua? Syöminen, töiden valmistelu, töihin ja takaisin, lepo. Jääkö näiden väliin aikaa työmatkat mukaan lukien harrastuksiin ja muiden kanssa seurusteluun? Saatko tekemästäsi työstä riittävän korvauksen niin että tulet toimeen ja sinulle jää myös vapaa-aikaa?
Vapaapäiväesimerkissä tärkeimmät asiat olisivat olleet kahvin keitto ja astmalääkkeen otto. Kaikki muu voi odottaa vielä hetken.

Organisoi
Missä järjestyksessä asiat kannattaa tehdä? Onko jotain mitä et voi jättää tekemättä ennen kuin lähdet ovesta ulos? Voiko useamman asian hoitaa yhdellä reissulla? Kaipaatko lukujärjestystä?
Esimerkissä kahvin keitto ja lääkkeen ottaminen. Ilman keskeytyksiä. Pyykinpesukoneen tyhjennys ja täyttö. Märät pyykit kuivumaan. Kahvin kanssa tietokoneen äärelle uusimaan reseptiä ja vastaamaan sähköposteihin. Satunnaisesti jaloissa pyörivien kissojen silitys. Pyykkipäivä ja viikkosiivous.

Ennakoi
Mitä kaikkea voit tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana? Tapahtuuko vahinko jos nyt teen näin? Onko tavarat palautettu omille, loogisille paikoilleen?
Kiireistä päivää varten seuraavan päivän vaatteet voi valita etukäteen. Kissat pyörivät aina jaloissa. Jalkojen laahaaminen vähentää kissoihin kompastumisriskiä. Tiskaa täysi tiskiallas tyhjäksi tai tyhjennä se ennenkuin lasket vettä. Kulutustavaroilla on tapana loppua. Jatkuvasti voimassa oleva kauppalista puhelimessa, kalenteriin ylös kirjoitettu uuden kalenterin osto ja lääkkeiden säännöllinen uusiminen. Päätä tavaroille jokin looginen paikka missä niitä tarvitaan useimmiten, missä ne ovat helpoiten saatavilla ja palauta ne sinne aina heti käytön jälkeen.

Delegoi
Voisiko tämän asian hoitaa joku muu? Tarvitsetko apua?
Puolisolle viesti suodatinpaperista, lapsi voi pyyhkiä lattian tai tyhjentää pesukoneen.

Muista
Mitä olitkaan juuri äsken tekemässä? Hoida yksi asia ensin loppuun ja siirry sitten vasta seuraavaan. Yllättävän keskeytyksen jälkeen jatka sitä mitä olit juuri tekemässä. Käytä apuvälinetä ja muistikikkoja asioiden muistamiseen.
Kahvi --> lääke --> pyykit --> reseptit --> s-posti --> puhelu --> s-posti. Kalenteri, lukujärjestys, rutiini, muistisäännöt, puhelin.

Jatka
Onko jokin jäänyt kesken? Etkö keksi miten tästä pääsisi eteenpäin? Myöhästytkö koska jäit taas juttelemaan tarpeettoman pitkäksi aikaa ystävien ja asiakkaiden kanssa? Hoida ensin tärkeät ja helpot asiat, vaikeampiin perehdy kun sinulla on enemmän aikaa ja jos jokin ei ota onnistuakseen, jatka eteenpäin seuraavaan juttuun. Epäkohtelias ei tarvitse olla, mutta jos sinulla on tiukka aikataulu, sano se ääneen ja kerro että sinun on pakko nyt lähteä vaikka haluaisit jäädä juttelemaan. Jatka siis eteenpäin.
Reseptien uusimispyyntö on hoidettava jossain vaiheessa. Puhelun voi päättää jos se vie liikaa aikaa. S-posteihin lyhyt ja ytimekäs vastaaminen.

Jätä
Vieläkö on kiire? Onko nyt kuitenkin käynyt niin että tekemistä on vain ihan liikaa? Haluat tehdä kaikki sinulle tarjotut työt, haluat harrastaa, haluat seurustella, olla mukana perheen arjessa, hengailla ystävien kanssa ja myös rauhoittua välillä itseksesi, tekemättä mitään. Opettele sanomaan ei. Opettele haluamaan vähemmän. Tunnista aikasyöpöt ja poista nämä asiat tai ihmiset elämästäsi. Onko juuri nyt oikea hetki tehdä tämä asia vai voisiko tämän tehdä joskus toiste? Et kai vain tee töitä vapaapäivänäsi? Vastaatko työpuhelimeen lomamatkalla?
Matto saa olla rypyssä, kahvinporot voi siivota viikkosiivouksen yhteydessä, osaan s-posteista ei tarvitse vastata juuri tänään ja puhelimeen ei välttättä tarvitse vastata jos soittaja on tuntematon tai et ole töissä.

Aina löytyy joku jonka mielestä s-postiin kuuluu vastata viimeistään tunnin sisällä, kodin täytyy aina olla putipuhdas, kotona töitä tekevän tai vapaapäivää viettävän täytyy näyttää täydelliseltä satunnaisen tupatarkastuksen yllättäessä ja puhelimeen pitää vastata vaikka olisi vessassa asioilla.

Et voi miellyttää kaikkia. Sinä itse päätät mikä on sinulle tärkeää ja tämän päätöksen myötä ympärillesi muodostuu sinua miellyttävä elämä. Kiire saa olla, mutta jos se on jatkuva tunne takaraivossa ja haittaa elämää, kannattaa kiireestä päästää irti.

Ajan oikeaoppinen käyttö hyödyllisesti ja tehokkaasti on pelkästään organisointikysymys.

Kiire on tunne mistä pääsee eroon.

Kommentit