Pienten asialla!

Lapset, nuoret, aikuiset, vanhukset. Työttömät, työntekijät, yrittäjät, eläkeläiset. Vanhukset, vanhemmat, yksinäiset. Opiskelijat, koululaiset, koulunsa keskeyttäneet, valmistuneet. Toimintakyvyttömät, sinnikkäät, toivottomat. Kiusatut, pelokkaat, turvaa tarvitsevat. Velkaiset ja velattomat. Pienituloiset.

Kaikkien yllämainittujen terveyttä, toimeentuloa ja jokapäiväistä elämää ei voida jättää kilpailutuksen ja voittoa tavoittelevien yritysten armoille. Yrityksen perimmäinen tarkoitus on tuottaa voittoa. Pienen yrityksen ja päätoimisen yrittäjän tavoitteena on elättää vähintäänkin yrittäjä itse, ei tarjota palveluita ilmaiseksi. Isommat yritykset ovat vastuussa sijoittajilleen ja sijoitusten pitää tuottaa rahaa, ei pelkästään hyvää mieltä asiakkaille.

Valtion velvollisuutena on pitää huolta kansalaisistaan. Valtio olemme me!

Valtion velvollisuutena on antaa terveyspalveluita ilmaiseksi varattomille, ihmisten lähellä.
Tarjota ilmaista koulutusta kaikille jotka haluavat lukea, oppia ja tietää lisää.
Tarjota hyvä, ravitseva ja monipuolinen ruoka koululaisille ja päiväkotilapsille.
Antaa pankkipalvelut ilmaiseksi niille joilla ole varaa maksaa päivittäisestä asioinnista tai pankkitunnuksilla tunnistautumisesta. (Ah, mikä utopia!)
Valvoa asumiskustannusten hintoja joko tarjoamalla edullisia asuntoja, sähköä ja lämpöä. Tai vaihtoehtoisesti tarjoamalla riittävää taloudellista apua pienituloisille millä voi elättää itsensä ja perheensä silloin kun ei pysty syystä tai toisesta ansaitsemaan työllä toimeentuloaan.

Minä pystyn maksamaan terveys- sekä pankkipalveluista. Voin valita yksityisen lääkärin kunnallisen sijaan.
Valitettavasti kuitenkin minulle mitätön, lähes ilmainen omavastuu kunnan lääkärillä on jollekulle toiselle iso menoerä, yksityisestä lääkäristä puhumattakaan.
Voin valita kalliimpaa ja monipuolista ruokaa, harrastaa liikuntaa ja tehdä töitä.
Kaikilla ei kuitenkaan ole näitä vaihtoehtoja.
Minulla on vapaus valita oman auton tai julkisen liikenteen välillä. Olen valinnut julkiset helppouden ja luonnon vuoksi. Minun ei ole pakko hankkia omaa autoa päästäkseni töihin. Silti en ole pelkästään julkisen liikenteen armoilla, vaan minulla on vapaus koska tahansa ostaa tai vuokrata auto käyttööni. Tai jos päätän pysyä uskollisena julkisille, asun erinomaisten kulkuyhteyksien äärellä.
Valinnanvapaus julkisen ja yksityisen liikkumisen välillä ei ole kaikkien saatavilla.

Olen hyväosainen. Olen syntynyt suomalaisen terveydenhuollon kulta-aikaan ja saanut ilmaisen koulutuksen. Toisaalta kuitenkin kaikki edellisessä kappaleessa toteamani voi muuttua jonain päivänä. Hinnat nousevat, palvelut huononevat tai sairastun vakavasti. Mitä vain voi tapahtua.

Moni on varmasti sitä mieltä että tämä ole oikea paikka henkilökohtaisille mielipiteille ja kannanotoille. Oma mielipiteeni on kuitenkin että jokaisen ihmisen ja yrityksen velvollisuus on puolustaa pienempiään. Ääneen. Ja erityisesti liikunta-, terveys- ja hyvinvointialalla työskentelevän on otettava kantaa siihen minkälaiset lähtökohdat terveyden ja hyvinvoinnin suhteen valtio antaa kansalaisilleen.

Toivon että vielä huomenna ja monien vuosien päästä valtio pitää tasapuolisesti kaikista kansalaisistaan vähintään yhtä hyvää huolta kuin on pitänyt minusta tähän asti. Olen saanut syntyä ja synnyttää. Opiskella, olla kotona lapsen kanssa, saanut tukea asumiseen, työttömyyteen ja yrittäjyyteen. Olen myös saanut tehdä töitä. Toivon että vanhana saan apua elämäni eri vaiheisiin valtiolta tai kunnalta jos ja kun sitä tarvitsen.

Mikään ei koskaan ole täydellistä mutta ei silti saa yrittää korjata sitä mikä ei ole rikki. Epäkohtiin pitää puuttua, mutta samalla ei saa hylätä hyvää ja toimivaa järjestelmää pelkästään uudistamisen halusta.

-Katri

Aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Lääkärikunta jyrähti laajana rintamana: Hallitus, näpit irti neuvoloista

Katso, mitä maksat yhteiskunnalle!

Professorit: Sote-raketin lento on tuurista kiinni – "Vain uhkarohkeat insinöörit päästäisivät astronautit ensimmäiseen koerakettiin"

Kommentit