Liikuntakeskusvierailut, osa 3

Ruuskasen talossa Pellavatehtaankadulla oleva Lentävä Matto tarjoaa tavallisten joogatuntien lisäksi ilmajoogaa. Siinä käytetään osaan asanoista kangasta eli silkkiä, mikä on ripustettu kattoon kummastakin päästä niin että alas muodostuu lenkki. Kertamaksu ilmajoogaan on 15€. Ilmajoogaan saa ostaa myös Lentopassin eli 5 kerran kortin hintaan 60€. Viisi kertaa on vähin määrä minkä verran pitää mielestäni uudella tunnilla käydä, jotta siitä voi muodostaa kunnollisen mielipiteen. Yritän käydä vähintään kahdella eri ohjaajalla, mutta omien tuntien kohta jo alkaessa voi olla että ajatus jää toteutumatta. Päivätunteja kun on aina vähemmän kuin iltatunteja, joten on otettava se mitä löytyy jos ei halua että kerrat jäävät käyttämättä. 3 kuukautta (lentopassin voimassaoloaika) menee ohi yllättävän nopeasti.

Pienenä sivuhuomautuksena Ruuskasen talon hissi. Ensin en meinannut käyttää sitä lainkaan, mutta tuplanapit suorastaan huusivat kokeilemaan että toimiiko ne molemmat oikeasti, vaikkei toisen valintapaneelin napit viekään ihan ylös asti.

Ilmajooga (60min)
Ensin muutama asana lämmittelyksi lattialla. Sitten roikkumaan pää alaspäin. Silkki lantion / alavatsan kohdalle, jalat irti maasta ja selkä rennoksi, napa kohti lattiaa. Silkin päälle lenkkiin sai laittaa peiton jos se tuntui painavan liikaa alavatsaa. Muutama asana lattialla ja muutama silkissä eri tavoin. Lenkki lapaluiden taakse ja silkki kainaloiden ympäri, lenkki alaselkään, silkki jalkojen ympärille ja pää alaspäin. Loppurentoutus leveäksi levitetyn silkin sisällä, kotelossa.

Silkin avulla tehdyt venytykset ja pää alaspäin roikkumiset olivat todella tehokkaita. Joogan asanoihin sekä tavallisiin venytyksiin tuli kirjaimellisesti aivan uusia ulottuvuuksia. Kunhan vain pystyi olemaan välittämättä kohtuullisesta epämukavuudesta vartalon niissä osissa minkä ympäri silkki oli kiedottu roikunnoissa. Tosin tunti eteni onneksi riittävän rauhalliseen tahtiin niin että välillä malttoi pitää taukojakin ja päästää veren kiertämään raajoissa. Ohjaaja näytti sekä selosti asennot selkeästi ja kiireettömästi, kävi auttamassa tarvittaessa myös kädestä pitäen ja antoi mukavasti eri vaihtoehtoja.

Miltä tuntui?
Olen jo jonkin aikaa haaveillut ehtiväni ilmajoogatunnille. Jotain erilaista, haastavampaa mutta ei niin vaikeaa että heti tulisi itku. Ensikertalaisena olin autuaan tietämättömänä siitä kuinka järjettömän tehokkaita venytyksiä pystyykään silkissä roikkumalla saamaan aikaiseksi. Aavistelin kyllä, mutta että näin tehokkaita. Huh! Voi tosin olla että keho on viime aikoina ollut erilaisemmalla koetuksella kuin normaalisti. Lomalöhöilyä ryyditettynä rajuilla irtiotoilla kuntoulun parissa. Mut hei, olen ohjaaja. Tiedän mitä olen tekemässä... Peittoa en käyttänyt pehmentämään roikkumisia vaikka ensikertalainen olinkin. Jaa miksi? Noh... Trust me. I'm an instructor. I know what I'm doing...

Mikä tunne kehossa aina kun veri alkoi taas kiertää raajojen vapautuessa niiden ympäri kiedotusta silkistä. Mikä ihana olotila kun sai olla omassa kotelossa loppurentoutuksessa. Mikä ihana tunti!

Lempeä Hathajooga alkeet (90min)
Aamutunti Om Yoga -koululla. Alkurentoutuksen myötä rauhallisesti etenevä tunti missä annettiin aikaa kuulostella omaa kehoa. Helppoja asanoita, mukavasti eri vaihtoehtoja jos ne helpotkin asanat olivat liian haastavia juuri siihen hetkeen. Ohjaaja puhui aika paljon ja nopeahkosti. Ei ollenkaan huono asia, mutta ensialkuun yllätti. Mukava ja nimensä mukaisesti lempeä tunti. Hyvä ohjaaja joka naureskeli omille vitseilleen. Mutta kukas nyt ei omille vitseilleen naureskelisi. Minä ainakin! Ihan ääneenkin jopa. Lopussa om-mantran lisäksi hieman pidempikin mantra. En pysynyt kyllä sanoissa valitettavasti perässä.

Miltä tuntui?
Vaikka olen aina ollut aamuvirkku, minusta on jatkuvien iltatöiden myötä muotoutunut todella hitaasti aamulla heräävä ihminen. Olen kyllä usein jo kahdeksalta, viimeistään yhdeksältä ylhäällä, mutta olenko hereillä, se on aivan eri asia. Kylmänä ja pimeänä vuodenaikana heräämisaika tuntuu vain pitenevän. Joka aamu tuntuu siltä kuin yrittäisi herättää kehoa talvihorroksesta. Vaaditaan kaksi aamupalaa saavin kokoisesta mukista nautitun kahvin kera jotta olen kunnolla hereillä. Mutta hei, lempeä hathajooga. Mikä loistava tapa aloittaa maanantaiaamu ja samalla koko viikko! Voi olla että tätä pitää jatkaa tuonne kesään asti. Kunnes valo ja lämpö tuo taas energiaa sen verran ettei pysty keskittymään mihinkään rauhalliseen ja hitaaseen.

Ja kyllä, hyräilin lempeän harmonisissa stemmoissa toisella ja kolmannella om kerroilla. Enkä ollut ainut. Tai sitten hyräilijä oli sävelkorkeuskuuro ja vahingossa piti äänet harmonisina. Sama se, mukava olotila jäi jokatapauksessa.

Kommentit