Puistojumppa on kesän ihanuus!

Puistojumppa on varma kesän merkki. Ulkona pidettävä tunti voi olla aerobinen- tai lihaskuntotunti, usein kuitenkin näiden molempien yhdistelmä, venyttelyjä unohtamatta. Ryhmässä jumpatessa pääsee nauttimaan liikunnasta happirikkaassa ulkoilmassa luonnon helmassa. Puistoon on helppo tulla ja mukaan mahtuu aina, koska seinät eivät rajoita tilaa.

LiikeImpulssin puistojumppa on yksinkertaista perusjumppaa. Alkuverryttelyn ja helpon askellusosuuden jälkeen treenataan lihaksia välineillä tai ilman. Tunnin lopussa on lyhyet venyttelyt. Eri osioiden kestot vaihtelevat sään mukaan. Kylmemmällä ilmalla askelletaan enemmän, kuumalla taas lihaskunto-osio ja venyttely ovat hieman pidemmät. Puistojumppa on siis hyvin samantyyppistä kuin muokkaus, tosin ulkotunti elää huomattavasti enemmän sään ja nurmikon mahdollisen liukkauden mukaan.

Lämmittelyosuus on säästä ja ohjelmasta riippuen 10-20 minuutin mittainen. Askellettaessa aerobicin muutaman perusaskeleen tietämys on hyvä apu, muttei välttämätöntä koska askelyhdistelmät ovat hyvin helppoja. Tämän ansiosta hieman kokemattomampikin pysyy helposti mukana ja askellusosuutta on helppo joko keventää tai tehdä raskaammaksi, oman kunnon mukaan, hypyillä tai ilman. Perusliikkeisiin kuuluvat: marssi, sivuviereen, kanta peppuun ja polven nosto. Niillä pärjää jo loistavasti. (Kirjoituksen lopussa muutama perusliike lisää, mutta ei kannata pelästyä itselle mahdollisesti outoja askeleita ja niiden selityksiä, mukaan tulemalla oppii parhaiten.)

Lihaskunto-osiossa jumpassa käytetään usein kuminauhoja joilla saadaan hyvä vastus mm. käsi- ja jalkaliikkeisiin. Kuminauhaa voi käyttää myös apuvälineenä venyttelyssä, mm. etu- tai takareisivenytyksissä jos kädet eivät ulotu ihan sinne nilkkaan asti.

Venyttelyosuus on usein lyhyt, 5-10 minuuttia, jotta lihakset saadaan palautumaan lihaskuntoharjoittelusta. Jos jollain kerralla on oikein kunnon helle, jätetään venyttelylle enemmän aikaa lyhentämällä aerobista osuutta ja keventämällä lihaskuntoharjoitteita. Kuumalla ilmalla onkin loistava tilaisuus venytellä lihaksia vähän paremmin pitkäkestoisilla venytyksillä, jolloin pelkän palauttamisen lisäksi parannetaan kehon liikkuvuutta.

Kahvakuulailu sopii puistoon myös loistavasti! Kahvakuula on monipuolinen harjoitusväline, jonka avulla voi lisätä voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja tasapainoa. Kahvakuulalla harjoittelu sopii sekä naisille että miehille, eikä sen aloittaminen vaadi valmiiksi hyvää kuntoa tai liikkuvuutta. Tunti on suunniteltu niin että kahvakuulaan pääsee aivan omassa rauhassa tutustumaan eikä tarvitse entuudestaan tietää mitään kuulailusta. Kuitenkin myös kokeneempikin kuulailija saa irti tästä tunnista paljon koska voi rohkeasti kokeilla painavampaakin kuulaa ja keskittyä omaan treeniinsä ajatuksella. Tunnilla ei ole koreografiaa ja liikkeet voi tehdä omaan tahtiin.

Ota oma kahvakuula mukaan. Ryydynpuiston kahvakuulatunneilla on tarvittaessa mahdollisuus lainata 4-12kg kahvakuulaa. Lainakuulia on 8 kpl joten uudet osallistujat ovat etusijalla. Jäljelle jääneitä kahvakuulia voivat lainata nekin joilla on jo oma kuula mukana. Tapiolan puiston tunneilla  lainausmahdollisuutta ei valitettavasti ole.

Ulkotunneilla pieni tihku ei haittaa, mutta rankkasateella ei jumpata. Me tai kuntoiluvälineet emme ole herkkiä sateelle, mutta musiikkilaitteet valitettavasti ovat. Kahvakuulaillessa musiikkia ei välttämättä tarvita, joten jos tulijoita on, ei sadekaan välttämättä ole este harjoittelulle. Viime vuonna kuulailimme myös hetkellisessä rankkasateessa. Tosin silloin, niillä helteillä sadekuuro tulikin tarpeeseen. Puistojumppa valitettavasti saattaa peruuntua herkemmin joko vähäisen osallistujamäärän (alle 5) tai sateen vuoksi.

Muista ottaa riittävästi juotavaa ja oma patja mukaan.

Ylös, ulos ja jumpalle, puistoissa nähdään!

****** KESÄ 2015 ******
MA 18.5.-31.8. 17:30-18:30 Kahvakuula,
18:30-19:30 Puistojumppa / Ryydynpuisto.
TI 19.5.-25.8. 19:15-20:15 Kahvakuula / Tapiolan puisto.
KE 3.6.-17.6. ja 5.8.-26.8. 18:30-19:30 Kahvakuula / Ryydynpuisto.

22.6.-24.6. Ei tunteja.

Lisää tietoa kesäkauden tunneista fb-tapahtumassa.
Mitä tarkoittaa 1+1=0€ tarjous.

****** KESÄ 2015 ******

Lisää jumpan perusaskeleita:
Askel polvi: Askel - polvennosto
Grapewine (Grape): Sivuristiaskel: sivulle, taakse ristiin, sivulle, viereen.
Haara-perus(hyppy): Hypyllä jalat haara-asentoon- hypyllä jalat yhteen.
Hiihtohyppy: Tasahypyllä vuorojalan vaihto eteen- taakse.
Kanta- peppuun: Haara-asennossa painon siirto puolelta toiselle koukistaen polvea eli vieden vuorokantaa kohti pakaroita.
Mambo: Marssia niin, että toinen jalka askeltaa paikallaan ja toinen vuorotellen eteen ja taakse.
Marssi: Kävelyä paikallaan.
Painonsiirto: Haara-asennossa painon siirto jalalta toiselle.
Polvennosto: Paino toiselle puolelle, polvi ylös.
Polven veto: Sama polvi nousee useampaan kertaan peräkkäin ylös.
Päkiätap: Päkiä koskettaa sivulle / eteen / taa, jalka palaa takaisin tukijalan viereen. Paino ei siirry tukijalalta.
Sivuviereen: Askel sivulle, toinen jalka viereen yhteen
V-askel: Haaraan askellus eteen- yhteen askellus taakse.
Vaihtoaskel / Chassé: Vaihtoaskel sivulle / sivulaukka-askel.

Kommentit