Kesä-, ranta- tai bikinikunto

En ole otsikon mukaisten sanayhdistelmien fani.

Kesä on ihana asia. Samoin ranta sekä bikini. Mutta mielestäni niihin ei pitäisi missään nimessä yhdistää sanaa kunto. Mitä se edes merkitsee? Kesäkunto? Rantakunto? Bikinikunto? (Luulen että tämä aihe herättää huomattavasti enemmän pelkkiä kysymyksiä kuin tyhjentäviä vastauksia.) Jos haluat päästä helpolla, rullaile tekstin loppuun ja lue vain alin Miten saavuttaa kesä-, ranta- ja bikinikunto? -kappale.

Onko kesäkunto nykykauneusihanteiden täyttymys?
Jokaisella ihmisellä on mielestäni oikeus muokata kehoaan miten haluaa, olla tyytymätön muotoihinsa, peittää vartaloaan niin halutessaan tai toisaalta harrastaa ulkonäkökeskeistä harrastusta minikokoisissa vaatteissa. Mutta aikuisella ihmisellä pitäisi myös olla oikeus ihmetellä maailmaa juuri sellaisena kuin on, jos ei haluakaan sovittaa itseään tämän päivän kauneusihannemääritelmän raameihin. Samoin pitäisi myös olla oikeus pukeutua juuri niin kuin haluaa iästään tai ulkonäöstään huolimatta. Oikeus pukeutua vaatteisiin joissa viihtyy, toki tilaisuuden ja paikan huomioon ottaen.

Ja kaiken edelläolevan lisäksi aikuisten pitäisi aina ottaa huomioon lapset ja nuoret. Ne jotka nappaavat ympäriltään ihanteita itselleen ymmärtämättä taustoja. Tai ne jotka eivät välttämättä omaa vankkumatonta itsetuntoa verratessaan mallin sliipattua valokuvaa omaan vartaloonsa.

Sisäinen illuusio
Toisinaan on varmasti todella vaikeaa uskoa sitä että kelpaa sellaisena kuin on. Yksin peilin ääressä on lupa vaipua epätoivon syövereihin ja ystävälle voi osoittaa niitä omasta mielestä kamalia epäkohtia vartalossaan. Mutta entä silloin kun oma lapsi on paikan päällä näkemässä miten tyytymätön olet vartaloosi? Sanot lapsellesi että hän on kaunis, hyvä ja sopiva, mutta samalla rutistelet omaa vararengastasi peilin ääressä epätoivoisena hokien miten rumaksi se sinut tekee. Miten lapsi voi uskoa sinua että hän on hyvä ja kaunis jos et itse ole itsestäsi samaa mieltä? Oletko huomaamattasi opettanut lapsellesi että toisille pitää sanoa että he kelpaavat, mutta itselle ei. Oletko vahingossa antanut lapsellesi rakennuspalikat huonoon itsetuntoon?

Jos et saa itseäsi uskomaan sitä että olet kaunis, älä pistä vahinkoa kiertämään, vaan anna lapsesi uskoa että sinäkin olet hyvä sellaisena kuin olet. Sano ääneen itsellesi sekä toisille että olet kaunis, vaikket niin ajattelisikaan. Luo illuusio siitä että olet sitä mieltä, sekä sinun että lapsesi parhaaksi koska totuus on kuitenkin se että olet oikeasti hyvä juuri sellaisena kuin olet.

Ulkoinen illuusio
Kodin lisäksi lapset ja nuoret poimivat ihanteita ja asenteita lehdistä, tv:stä ja netistä. Eikä siellä olevia mielipiteitä ole välttämättä tarkoitettu lapsen silmille sopivaksi. Liian moni aikuinen ei ymmärrä sitä että koska ihmiset ovat erilaisia, ei heitä voi mahduttaa tiukkojen, yksiulotteisten kauneusihanteiden sisälle. Tai sitä että yhden tahon määritelmä kauniista on vain mielipide, ei absoluuttinen totuus. Lapset ovat mieleltään avoimia ja elävät ilman lokerointia, kunnes aikuiset sanovat heille oman mielipiteensä totuutena. Mikä on kaunista tai rumaa, mikä epäsopivaa tai erilaista. Kauneudelle ei kuitenkaan löydy yksiselitteistä ja konkreettista määrettä. Se ei ole yksi ainut paino- tai pituuslukema, eikä ole olemassa sitä ainutta kauneuspiirrettä minkä voisi löytää kasvoista, hiuksista tai jaloista. Kun yksi tykkää niin toinen ei. Vain siis mielipide.

Ennen kaikkea kuitenkin aikuisen kannattaa muistaa itse ja kertoa myös lapselle että lehden sivuilla oleva malli ei ole luonnostaan sen näköinen kuin kuva antaa ymmärtää. Kuva on hetken illuusio. Malli on asennossa mikä tuo esiin "parhaimmat" puolet ja niin meikkaajalla, puvustajalla, valaisijalla, kuvaajalla kuin kuvan jälkikäsittelijällä on sormensa pelissä. Ja ellei tätä asiaa tiedosteta, voi muunneltu totuus jäädä kauneusihanteen perustaksi. Eikä valheelle perustuvaa pistettä voi koskaan saavuttaa, koska sitä ei ole ollut alunperinkään olemassa.

Hyvinvoiva keho ja mieli sekä riittävä kunto
Liian vähäinen liikunta, stressi tai yksipuolinen ruokavalio näkyy kehossa, mutta vatsamakkara, allit, rypyt tai selluliitti eivät automaattisesti tarkoita sitä ettei voisi olla hyvässä kunnossa tai terve. Motiivit liikkumiseen voivat olla moninaiset, mutta jos ainut syy liikkua on häämekkoon mahtuminen tai toisten hyväksyntä, niin silloin on mielestäni jossain menty vikaan ja omakuvaa kannattaa tarkastella uudestaan. Opi pitämään ulkomuodostasi.

Fakta on että liikunta auttaa voimaan hyvin. Se parantaa elämänlaatua ja pidentää ikää. Liikkuessa kuitenkin kannattaa unohtaa turhat huolet siitä miltä näyttää ja keskittyä vain olennaiseen eli siihen miltä tuntuu. Ja jos sekään ei auta, on kokeillut jo kaikkea ja todellakin vain vihaa liikuntaa kaikissa muodoissaan, kannattaa muistaa että lapsesi, ystäväsi, sukulaisesti tai puolisosi todennäköisesti haluavat pitää sinut vähän pidempään luonaan. Liikkumalla pidät itsesi kunnossa.

Toisaalta taas jos on löytänyt jo ihannelajinsa ja se sattuu olemaan sellaista urheilua missä kilpaillaan vähissä vaatteissa ja ollaan kaiken kansan arvioitava, kannattaa sekä valmentajien, urheilijan itsensä että arvostelijoiden muistaa muutama seikka: liian pieni urheiluasu näyttää kaiken ja liian kireänä jopa vääristää totuutta, ulkonäkö ei kerro mitään suorituskyvystä ja lihas painaa enemmän kuin rasva.

Mitä on siis kesäkunto? Suomalaisten pitäisi se jo kyllä tietää. Kesä ei ole lämpötila, vaan asenne. Tärkeintä ei siis ole se miltä näyttää vaan miltä tuntuu! Johtopäätös: kesäkunto = kesämieli.

Kilpailu kauneudella ja muodoilla
Jos on uskominen IFBB Finland ry:n bikini fitness sääntöjä, bikinikunnon määritelmää voisi etsiä seuraavaasta tekstistä: "Kilpailu on tarkoitettu itseään kunnossa pitäville naisille, joilla on terveelliset elämäntavat. Kilpailijoilla ei saa olla suuret lihakset eikä lihaserottuvuutta. Kehon pitää olla urheilullisen ja terveen näköinen. Ylä- ja alakehon pitää olla oikeassa suhteessa toisiinsa nähden ja arvostelussa otetaan huomioon myös kasvot ja hiukset."

Tärkein kysymys herääkin jo heti ensimmäisestä lauseesta. Miten tuomarit määrittelevät kilpailijan terveelliset elämäntavat? Monipuolisen syömisen? Riittävän mutta ei liiallisuuksiin menevän kuntoilun? Onnellisen ja tasapainoisen mielen? Kysytäänkö kilpailijoilta kysymyksiä terveistä elämäntavoista vai tehdäänkö päätelmä pelkästään ulkonäön perusteella? Samoin seuraavat määritelmät tuntuvat kohtuullisen oudoille joita haluaisin kyseenalaistaa: suurilihaksiset naiset eivät todennäköisesti menesty, mutta eivät myöskään ne joilla on löysää nahkaa tai rasvaa, vaikka muuten omaisivat todella terveelliset elämäntavat. Liian lyhytjalkaisille mutta pitkäselkäisille (tai toisinpäin) ei myöskään ole asiaa kilpailuun ja häntäsijoille jäävät ehdottomasti myös ne joiden kasvot tai hiukset eivät miellytä tuomaristoa. Eikä vanhoja näy tässä sarjassa lainkaan, sillä kaikkihan me tiedämme että rypyt ovat kauhistus. Ikälopuille, kuten myös jalattomille on omat sarjansa.

Lisäksi toisin esille ne sallitut petostavat mitkä vääristävät totuutta arvioitaessa terveellisiä elämäntapoja ulkonäön perusteella: meikki, hiuslisäkkeet, ripsien pidennykset, hiusten ja ihon värjääminen, rasvaprosentin minimointi kilpailuviikolla sekä erilaiset toppaukset, ulkoiset ja sisäiset bikiniyläosan alla. Oma vankkumaton mielipiteeni on että isot rinnat, ruskettunut ihonväri tai pitkät ripset ja hiukset eivät kerro totuutta terveistä elämäntavoista silloin kun ne on saavutettu keinotekoisesti tai niitä tuodaan esille ääritoimin. Rasvaprosentteihin tai painoindeksiin tuijottelu ei tee autuaaksi, eivätkä lukemat kerro välttämättä mitään terveydentilastasi tai kunnostasi.

Eli bikinikuntoon pääsemiseksi sinun pitäisi olla terveen näköinen, nykyihanteiden mukaisesti kaunis ja sopusuhtainen niin kehonmuodoiltasi kuin kasvojen ja hiusten suhteen? Ne kun omaa, kehtaa näyttäytyä bikineissä?

Rohkenen olla eri mieltä. Kehtaa ja uskalla pukeutua bikineihin, vaikkei löytyisi ainuttakaan yllämainittua ominaisuutta! Ole oman elämäsi Baddiewinkle!

Miten saavuttaa kesä-, ranta- ja bikinikunto?
Mene kesällä rannalle ja pistä bikinit tai mitä vain päälle. Näin olet virallisesti kesäbikinirantakunnossa!

Tulkoon KESÄ! :)

Kommentit