Vaatevallankumous

Lapussa lukee Promod. Mutta kuka on valmistanut kirppikselta löytämäni neuleen? Promodin sivuilta en löytänyt tietoa siitä missä maassa vaatteet tehdään. Tai sitten en katsonut riittävän tarkkaan.

The Brand-sivulla kerrotaan Promoudin arvoista: strong style - personality - coordination, feeling great - being natural, wishing - wanting, enjoying - smiling, fresh - colourful, light - soft - pure, savoir-faire - care, expertise - detailing, advising - helping, serving - being present. Mikä näistä on suomeksi ompelijan turvallinen ympäristö ja riittävä palkka?

Minkälaisissa oloissa on valmistettu Kiinassa, Intiassa, Portugalissa tai Sri Lankassa tehdyt urheiluvaatteeni?

fashionrevolution.org/country/finland
"24. huhtikuuta tulee kuluneeksi tasan kaksi vuotta siitä, kun Plaza Rana -tehdasrakennus romahti Bangladeshissa. 1 133 ihmistä kuoli ja yli 2 000 ihmistä loukkaantui."

Ostan suurimman osan vaatteistani kirpputorilta. Joskus teen myös itse. (En ole kovinkaan hyvä ompelemaan, mutta intoa ja ideoita riittää. Tekemäni vaatteet ovat täydellisiä jos niitä tarkastelee vähän kauempaa, hämärässä ja siristää silmiään.)

Urheiluvaatteita valitettavasti vain käytän työssä niin paljon että vaikka pesukone pyörii lähes jatkuvasti, on aina edelliset pyykit pyykkipussissa / vielä koneessa / narulla kosteina. Siksi työvaatteita täytyy olla hieman enemmän saatavilla kuin kestävää kulutusta huutava omatunto tai kukkaro sallisi. Toisaalta kuitenkin olen usein vaatteiden loppukäyttäjä. Ostan kaupasta harkiten uutta tai halvalla vanhaa kirpputorilta. Käytän vaatetta kunnes se on niin reikäinen tai kulunut ettei sitä enää saa paikkaamalla tai saumurilla ja saksilla tuunaamalla uudelleenkäytettyä.

Vaatteita valmistetaan edelleen onneksi myös kotimaassa. Ja kun olemme saaneet valinnoillamme työllistetyä suomalaiset ompelijat, voikin seuraavaksi alkaa ihmettelemään kankaiden alkuperää. :)

Onneksi on kuitenkin myös paikkoja joista voin olla varma että vaatteet on ommeltu turvallisessa ympäristössä, työntekijöille maksetaan riittävä palkka ja lapsityövoimaa ei käytetä. Esimerkiksi MiaTuotteen tehtaanmyymälä sijaitsee Tampereella Yliopistonkadulla ja voin lämpimästi suositella MiaTuotteen urheiluvaatteita. Värejä ja malleja on uskomattoman paljon ja sen lisäksi että valittavana on muutakin kuin viimeisin muotivillitys, voi vaatteeseen pyytää lisää pituutta tai lyhennöstä jos vartalo ei satukaan olemaan keskivertomallin mitoissa. Vaatteen kuuluu sopeutua ihmisen vartalolle sopivaksi, vartaloa ei muokata vaatteelle sopivaksi!

Oletko kuullut muuten etikkaniksistä? Etikasta on moneen puhdistukseen, mutta vaatteen elinikää sillä saa pidennettyä huomattavasti jos vaate on muuten vielä käyttökelpoinen mutta haisee hielle. Etikka on uskomaton apu hienhajun poistamiseen! Itse olen pirskotellut kaupasta saatavaa jo valmiiksi laimennettua etikkaa (etikkahappopitoisuus 10%) suoraan hikisen vaatteen päälle hiestä kostuneille alueille ja pistänyt joko heti pesuun tai joskus vahingossa unohtanut vaatteen pesukoneen päälle pariksi tunniksi. Kannattaa kuitenkin ensin kokeilla mikä sopii omien vaatteiden kangaslaaduille ja väreille.

Jos oikein innostuu etikoimaan koko pyykkiä ja puhdistamaan kylpyhuonetta, saattaa viemäri puhdistua siinä samalla vähän liian tehokkaasti ja voi olla aiheellista välillä öljytä viemäriä ruokaöljyllä. Ihan vain siksi ettei viemäri kuivu liikaa ja ala levittää hajua takaisinpäin. Rajamäen sivuilta löytyy muutama etikkaniksi, kuten myös siivousinfosta ja martoilta.

Kommentit