Musiikin ja tanssin vapaus

Ryhmäliikuntatunteja on nykyisin niin monen nimisiä ja moneen eri makuun että välillä saa asiaan perehtyneempikin henkilö tavata oikein kunnolla tuntikuvausta saadakseen selville minkälaisesta tunnista on oikein kyse. Tunnin nimi antaa jo tietyn mielikuvan tunnista, mutta aika usein tunti saattaa poiketa hyvinkin paljon omasta mielikuvasta, eikä pelkän nimen perusteella mielestäni missään nimessä saisi ainakaan jättää menemättä tunnille. Vähintäänkin pitää lukea tunnin kuvaus, tosin eihän sekään kerro kaikkea. Ainut tapa varmistua tunnin sopivuudesta on kokeileminen.

Ohjaamani kuntotanssitunnit ovat ilman paria tanssittavia ryhmäliikuntatunteja ja siellä pärjää oikein hyvin ihan tavallisilla jumppavaatteilla. Tunnin tarkoituksena on pitää hauskaa ja kuntoilla tanssien niin että keksimääni koreografiaa ei välttämättä kuulu toistaa täydellisesti samanlaisena, vaan aina voi soveltaa oman kehon, jaksamisen, mielialan ja taitojen mukaan. Samalla saattaa olla että kuin huomaamatta kunto kohoaa.

Musiikkivalintani voivat olla mitä tahansa eri vuosikymmenten listahiteistä rock 'n' rolliin, klassisesta latinorytmeihin tai tangosta afrikkalaiseen. Samoin tietysti tanssityyli vaihtelee musiikin mukaan. Tärkeintä ei ole osaatko tanssia teknisesti oikein kutakin tanssilajia, vaan se että saat vapauden tanssia juuri niin kuin haluat. Taylor Swiftin musiikkivideo Shake It Off antaa kuntotanssin ideasta aika hyvän välähdyksen. Ne jotka osaavat tanssia täydellisesti, tanssivat, loput kuvittelevat olevansa täydellisiä ja sehän riittää! Tässä tapauksessa.Kuntotanssin idean omaavia tunteja on olemassa todella iso kasa kuten vaikkapa Sh'Bam, Party45, Zumba, Dance Mix, B-Burn, Love2Dance, Just Dance, IisiDance ja Bailamama. Noin 5 minuutin netistä etsimisen jälkeen lopetin jotta lista ei kasvaisi liian isoksi. Kaikissa näissä esimerkeissä kuitenkin idea on tuntikuvauksen perusteella samankaltainen kuin kuntotanssissa. Kappale kerrallaan tanssitaan kukin omalla taitotasolla ilman etukäteen tehtävää koreografian tai tekniikan opetusta. Helppoa ja hikistä.

Lukuunottamatta muutamaa tuntia ylläolevasta listasta joissa on ennalta sovitut koreografiat joista ohjaaja ei saa poiketa, tunnin sisältö, vaikeustaso ja tanssillisuus vaihtelee aina ohjaajasta ja ryhmästä riippuen. Itsestään selvää on myös että eläkeläisryhmälle ohjaaja suunnittelee erilaisen tunnin kuin raskaana oleville tai parikymppisille opiskelijoille.

Omien kuntotanssituntieni osallistujat ovat kuitenkin iältään ja tanssiharrastuksen taustoiltaan hyvin erilaisia, mikä asettaa omat haasteensa sekä kuntoilun että koreografian suhteen. Kuntotanssin idea kuitenkin pelastaa ne jotka eivät voi hyppiä tai pyöriä ympäri, eivät halua heittää jalkaa korkealle tai eivät pysty keskittymään sekä jalkojen että käsien samanaikaisiin kuvioihin. Hypyt tai loikat voi jättää pois, jalkaa voi heittää vain vähän tai kädet voi jättää huomiotta ja keskittyä vain askeliin.

Tarjoan tunneillani niin musiikin kuin koreografian ja kunnon kohotuksen suhteen hyvin erilaisia vaihtoehtoja. Osallistujan on huomattavasti helpompaa soveltaa reippaasta ja vauhdikkaasta itselleen sopivampi rauhallisempi vaihtoehto kuin tehdä iisistä vaikeampaa tai hitaan musiikin tahtiin tehtävästä liikkeestä reippaampaa. Koreografiat eivät myöskään vaihdu joka tunti, joten haastavampaan kappaleeseen pääsee mukaan paremmin seuraavalla tai sitä seuraavalla kerralla.

Tunnilleni voi tulla kohottamaan kuntoa tai mielialaa, hulluttelemaan ryhmässä tai nollaamaan aivonsa keskittyen vain omaan kehoon. Samoin kuin erilaisilla musiikintekijöillä, kuntotanssitunnille tulon taustalla voi olla melkein mikä tahansa motiivi. Konkreettinen, iso idea tai ihana irrottelu.


Ska-P
Solamente por pensar

Kommentit