Kuntotanssia verkossa?

Musiikkia! Tanssia!

Muutamalta on tullut pyyntöjä kuntotanssivideoista ja tässä vastaukseni:

Valitettavasti en aio striimata tai ladata kuntotanssia Facebookissa, Instagramissa tai Youtubessa enkä tehdä videoita Teoston tai Gramexin alaisesta kappaleesta johtuen Teoston ja Gramexin epäselvästä tai jopa kieltävästä kannasta. Minulla on Musiikkilupien (yhdistynyt Gramex ja Teosto) liikunnan ohjaajan (kopiointi)lupa sekä liikuntasalin musiikin esittämislupa, mutta valitettavasti se ei kata Teoston tai Gramexin alaista musiikkia sisältäviä julkaisuja verkossa.

Seuraavat linkit selventävät asiaa:
Gramex
Teosto

Gramex kertoo sivuillaan:

"Koronan aiheuttaman kokoontumisrajoituksen voimassaoloaikana Gramex-taustamusiikkiluvan haltija voi poikkeuksellisesti striimata musiikkia tai omaa toimintaa tukevia musiikkia sisältäviä AV-tallenteita omille asiakkailleen ja käyttäjille. Striimauksen tulee tapahtua luvan haltijan omalta tai hallinnoimalta alustalta, kuten esimerkiksi yrityksen tai yhteisön kotisivulta"

Tämän perusteella ymmärrän että striimaus olisi sallittua.

Mutta Facebookin Liikunta-alan ammattilaiset ryhmässä viesti on toinen. Gramexin kanssa keskustelua käynyt henkilö tiedottaa seuraavaa:

"Päivitys 23.3.2020: Olen tänään jutellut Gramexin kanssa lisää tästä asiasta, ja tilanne on tosiaan se, että someen tehdyissä (FB, IG, Youtube) live- tai nauhoitetuissa treenivideoissa ei voi käyttää Gramexin alaista musiikkia, jos hallussa on vain Gramexin taustamusiikkilupa (julkinen esityslupa). Luvat somelevitykseen on kysyttävä levy-yhtiöiltä suoraan erikseen sille musiikille, jota tuntivideoissa käytetään

Youtube on sosiaalinen media Gramexin mukaan. Facebook ja Instagram totta kai myös.

Tämä koskee niin liikunnanohjaajia kuin yrityksiäkin.

Eli:

1) Jos olet ladannut treenivideoita tunnetulla musiikilla somekanaviin, se on Gramexin mukaan kiellettyä ellei sinulla ole erikseen lupia suoraan levy-yhtiöiltä. Myös vaikka se sisältö olisi omilla kotisivuilla esim. embed-muodossa. Kysy levy-yhtiöiltä luvat musiikille, muuten tilanne on ongelmallinen!
2) Jos käytät tunnettua musiikkia videoissasi tiukasti vain omien kotisivujen sisällä ja olet ladannut videot omalle palvelimelle / ostanut videoiden striimauksen/hallinnan palveluna (ei somekanava) niin voit käyttää musiikkia laillisesti, jos sinulla on aktiivinen Gramex-taustamusiikkilupa."


Eli ei sittenkään saa striimata, ellei hanki levy-yhtiöiltä erikseen lupaa. Eroa ei ole vaikka kuntotanssivideot olisi rajattu vain tietylle ryhmälle.

Teoston tiedote:

"1. Saako Youtubessa, Facebookissa ja Instagramissa striimata musiikkia ilman erillistä Teostolta hankittua lupaa?

Sekä yksityishenkilöt että yritykset / yhteisöt voivat tehdä live-stream -lähetyksiä näissä palveluissa. Teostolla on kyseisten palvelujen kanssa lisensointisopimus ja musiikin striimaus onnistuu niissä ilman erikseen hankittavaa lupaa. Sopimuksen ansiosta palvelut maksavat musiikista korvauksia Teostolle, ja me tilitämme korvaukset eteenpäin asiakkainamme oleville musiikintekijöille ja musiikkikustantajille. Voit esittää itse tekemääsi musiikkia tai muiden tekijöiden musiikkia.

Yksityishenkilöt voivat jättää julkaisemansa live-striimit em. palveluihin myös myöhemmin katseltaviksi. Myös yritykset ja yhteisöt voivat koronatilanteen vuoksi poikkeuksellisesti jättää live-striimin em. palveluihin livetilanteen jälkeen. Yritysten ja yhteisöjen osalta tämä on toistaiseksi voimassa oleva poikkeusmenettely kokoontumisrajoitusten ajan.

Jos yritys tai yhteisö haluaa julkaista näissä palveluissa muita musiikkia sisältäviä videoita, kuin live-striimejä (esim. uutis- ja ajankohtaisohjelmia, lyhytelokuvia, opetusohjelmia jne.) on kuitenkin hankittava Teoston Mediapienlupa."

Näin ymmärsin: Teoston kanta on se että saa julkaista YouTubessa, Facebookissa tai Instagramissa ilman erillistä lupaa. Gramexin kanta taas se että ei saa julkaista ilman erikseen hankittavaa lupaa em. somealustoilla.

On kuitenkin hyvin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta löytää musiikkia, mikä on tai ei ole Teoston alaista ja ei kuitenkaan missään nimessä ole Gramexin alasta musiikkia koska: Gramex edustaa muun muassa muusikoita, laulusolisteja, kapellimestareita ja musiikkituottajia ja Teosto edustaa säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia ja musiikinkustantajia.

Käsittääkeni yllämainittu mediapienlupa kattaa sekä Teoston että Gramexin, mutta tämänhetkisen hinnaston mukaan, jos haluan laittaa tunnin kuntotanssivideon kerran kuussa YouTubeen, maksaa mediapienlupa 50€/kk mikä on aika iso summa normaalistikin, saati sitten nyt kun yritän välttää ylimääräisiä kuluja.

Yllämainittujen seikkojen vuoksi en aio laittaa siis Teoston tai Gramexin alasta musiikkia sisältäviä kuntotanssivideoita nettiin. En halua riskeerata sitä että YouTube tilini suljetaan tai pahimmassa tapauksessa sulkemisen lisäksi postiluukusta rapsahtaa lasku.

Mutta ei hätää!

Taukojumppavideoita löytyy jo nyt Facebookista, Instagramista ja Twitteristä. Ajatuksenani on myös jossain vaiheessa tehdä lyhyistä taukojumppapätkistä pidempiä videoita ja ladata ne YouTubeen. Kehonhuoltoa, lihaskuntoa ja venyttelyä on tulossa ilman musiikkia, kaikille julkiseksi, heti kun saan aikaiseksi. Lisäksi etsin kokoajan kuumeisesti hyviä Creative Commons (CC BY) lisenssillä olevia kappaleita joihin voin tehdä täysin uuden koreografian ja laittaa hyvillä mielin musiikin kera YouTubeen tanssittavaksi.

Kiperiä aikoja elellään, mutta koitetaan pärjätä!

-Katri

P.S.
Ahjolan kurssilaisille on luvassa pikimmiten helpotusta sekä tanssin että kehonhuollon parissa. Heti kun saan videot viimeisteltyä ja ei julkiseen jakoon.

Kommentit