Mistä liikuntatunnin hinta muodostuu?

Haluan tarjota mahdollisuuden kaikille osallistua tunneilleni. Liikunta on tärkeä asia. Olen markkinointitarkoituksessa toisinaan ohjannut tuntejani ilmaiseksi sekä tarjonnut kurssimuotoisia tunteja tuntuvilla alennuksilla. Sekä pitänyt tunteja, vaikka kävijämäärä ei ole ollut lainkaan varmaa.

Mutta pienyrittäjänä ja freelancerina en voi myydä itseäni ja osaamistani liian halvalla. En halua halventaa toisten yrittäjien työtä polkemalla hintoja. Enkä voi pitkään ohjata tunteja joista palkkana on pelkästään hyvä mieli tai kenties jopa enemmän kuluja kuin tuloja. Työntekijänä toisella yrityksellä saan aina tunnista työtä vastaavan korvauksen huolimatta siitä kuinka paljon kävijöitä tunnilla on. Yrittäjänä mikään ei ole varmaa.

Mistä yksityisyrittäjän palvelu, tuotteen hinta sitten muodostuu? Mitä kaikkia kuluja myynnistä pitää pystyä maksamaan? Mikä on juuri minun kohdallani kaikkein suurin menoerä? Pureudun tässä blogikirjoituksessani mahdollisimman yksityiskohtaisesti kaikkiin niihin kuluihin mitkä määrittävät tarjoamani liikuntatunnin hinnan.

Otan esimerkiksi kuvitteellisen tunnin missä on 10 osallistujaa. 10 on minimäärä tunneilla missä on ennakkoon ilmoittautuminen. Niissä missä ei ole ilmoittautumista, toivon että kauden osallistujamäärien keskiarvo ei tipu alle kymmenen. Pari asiakasta saattaa maksaa kertamaksun, mutta suurin osa kuittaa käynnin sarjakortilta. Sarjakortilla kertamaksuksi tulee 4,5€ - 6€. Suurin osa asiakkaistani on työikäisiä ja ostavat 10x kortin. Osa asiakkaistani maksaa kertamaksun tai sarjakortin liikuntaseteleillä tai vastaavalla liikuntaan kannustavalla työedulla. Niiden tilityksestä menee noin 3% osuus liikuntaseteleiden levittäjälle. Joten otan keskivertohinnaksi tuntia kohden 5,5€. Eli 10:llä asiakkaalla 55€/h. Huikea palkka, eikö? Paitsi että se ei ole palkka. Se on myynti. Myynnistä maksetaan kaikki kulut.

Myynti 55€/tunti
Seuraa kohta kohdalta miten huikealta tuntuva 55€ summa, mitä pidän ehdottomana miniminä, hupenee olemattomiin.

ALV 10%
Palautan alv:n lopussa esimerkkini laskelmiin, koska liiketoimintani on hyvin todennäköisesti tänäkin vuonna vähäistä. Tällöin menojen veron osuuden voi katsoa menoksi ja tulojen verojen osuuden tuloksi. Tekstin lopussa olevissa piirakkakaavioissa on kuitenkin kolme tapaa laskea tunnin hinta: yhdessä alv:tä ei ole eritelty, jolloin bruttopalkkani 23% myynnistä. Toisessa taas on veroton myynti, mistä on vähennetty verottomat menot ja kolmannessa kaaviossa pelkät alv:t. Menojen prosentuaaliset osuudet ovat kuitenkin lähes samat veron kanssa kanssa tai ilman ja lopputulokseen eli bruttopalkkaani eri laskentatavoilla on hyvin vähän merkitystä. Kirjanpitoon olen luonnollisesti merkinnyt alv:n erikseen siitä lähtien kun ilmoittauduin alv velvolliseksi.

55€ / 1,1 = 50€. (ALV:n osuus 5€)

Salivuokra
En omista omaa salia. Vuokraan mm. Tampereen kaupungin koulujen liikuntasaleja. Kaupunki suosii Tamperelaisia seuroja ja kansanopistoa niin että nämä maksavat vähemmän kuin muut. Muille hinta on noin kaksinkertainen seuroihin verrattuna. Kun aloitin liikunta-alan yrittäjänä, sain salivuokran samaan hintaan kuin seurat, jos kävin maksamassa salivuokran etukäteen kaupungin toimistolla. Tuolloin salivuokra oli 7€/h. Tämä asia kuitenkin korjattiin ja kaikki yksityiset sekä yrittäjät maksavat salivuokrasta hinnaston mukaan kalliimpaa hintaa kuin seurat. Hinta nousee joka vuosi 0,50-2€. Tänä vuonna olen maksanut 18,50€/h. 1.10.2018 lähtien salivuokra on 20€/h. Hinnasto löytyy Tampereen kaupungin sivuilta. PDF, sivu 9, muut koulut, ryhmä 2.

50€ - 20€ = 30€

Sijainen (toinen liikunta-alan yrittäjä)
Liikunta-alan suositukset kuukausi- ja tuntipalkkoihin löytyy mm. Erton sivuilta. En ole työnantaja, koska minulla ei olisi varaa siihen, joten ostan palvelun toiselta liikunta-alan yrittäjältä. Erto, PDF, Palkkasuositus yksityisille liikunta-aloille. Ohjaustehtävät --> Ohjaustunnit 2, muu Suomi --> 29,77€/h.

Miksi tuntipalkka on lähes 30€ tunnilta? Joillekin 30€:n tuntipalkka olisi jopa ruhtinaallinen. Mutta ilman suunnittelua sekä harjoittelua koko tuntia ei edes olisi olemassa. Aivan kuin opettajilla. Ohjaaja hankkii musiikit, suunnittelee liikkeet ja harjoittelee tunnin. Näin ollen tunnista puolet on maksu suunnittelusta ja puolet tunnin pidosta. Noin 15 euron tuntipalkka ei kuulostakaan enää niin isolta summalta. Käytännössä suunnitteluun kuluva tuntimäärä vaihtelee erittäin paljon. Koreograafisemman tunnin suunnitteluun ja harjoitteluun menee huomattavasti enemmän aikaa kuin vaikkapa kehonhuolto- tai lihaskuntotunnin etukäteissuunnitteluun.

Koska en ole työnantaja, olisi riistoa maksaa vain tuo suositushinta laskutettuna, suosituspalkkaan täytyy siis laskea vähintäänkin ALV päälle. Mielellään kuitenkin muitakin kuluja. Tuntipalkan voi siis kertoa 1,3:lla tai jopa 1,5:llä, jolloin tuolle toiselle ykistyisyittäjälle, toiselle ohjaajalle työstä palkaksi jäävä summa vastaa paremmin palkkasuositusten mukaista määrää. Liikunta-alalla on edelleen aika villit markkinat tuntipalkkojen suhteen. Isokin liikuntakeskus saattaa maksaa tuntipalkkalaiselle tuon hieman alle 30€ tunnilta laskulla. Onneksi on myös niitä jotka maksavat 50-60€ + alv ihan tavallisen tunnin pidosta. Haluaisin maksaa tuon 60€ tunnilta, mutta valitettavasti se ei ole sitä mihin pystyn. Alveineen päivineen tällä asiakasmäärällä pystyn maksamaan noin 45€ tunnilta.

30€ - 45€ = -15

Kuten ylläoleva karu laskukaava näyttää, olen miinuksen puolella. Tämä on siis tilanne 10:llä osallistujalla, salivuokra maksettuna ja sijainen hoitamassa tunnin. Tässä esimerkissä en ole maksanut erikseen sijaiselle välineitä, musiikkia tai musiikkilaitetta enkä matkoja. Jos tunti on kahvakuulailua, sijaiselta täytyy löytyä oma kahvakuula. Jos tunti taas on kuntopiiri, sijaisen täytyy tuoda kaikki ne välineet mitä ei löydy, tai ei saa lainata koululta. Käytännössähän sijaisellani on käytettävissä yritykseni omistamat kahvakuulat, musiikkilaite, painetut sarjakortit sekä muutamia välineitä kuntopiiriä varten. Silti sijaiseni joutuu maksamaan laskutettavasta summasta vielä yrityksensä muita kuluja.

Koska liikevaihtoni on vähäistä, lisään tähän alussa poistamani 5€ alv:n. Myynti jää silti miinukselle.

-15€ + 5€ = -10€

10 asiakasta, sali ja sijainen. Sijaisen täytyy tuoda kaikki tarvittavat välineet.
Tulos: -10€.

Käytännössä kaikki yhden tunnin osalta miinukselle menevä maksetaan niillä tunneilla jolloin paikalla on ollut enemmän ihmisiä. Jos siis vaikkapa ensimmäisellä kerralla on paikalla 16, voi tuon tunnin tuloilla maksaa muutaman alle 10 hengen tunnin. Valitettavasti se, kuinka monta tuntia jää alle 10 osallistujan, selviää aina vasta tuntien jälkeen ja perusoletus vuosien kokemuksen perusteella on, että lomat verottavat huomattavasti kävijöitä. Lisäksi monella alkuinnostus hiipuu, ja ensimmäisen päivän 16 osallistujaa saattaa loman kynnyksellä olla 3 tai kauden viimeisenä päivänä 5. Kunnes taas alkaa uusi kausi.

Mutta jatketaan. Niinä kertoina kun pääsen itse paikalle ja oletan että paikalle tulee riittävä määrä osallistujia, ohjaan tunnin itse. Lomat huomioiden. Salivuokran maksamisen jälkeen tilanne on 30€.

Matkat
Kuljen bussilla ja omistan Tampereen kaupungin matkakortin. Halvin vaihtoehto on arvolippu koska suurin osa freelance työpaikoistani sijaitsee kävelymatkan päässä jolloin kuukausilippu tulee kertamaksultaan kalliimmaksi. Yritykseni tunneille menen pääsääntöisesti aina bussilla. Arvolipulta 1,88€/suunta.

30€ - 2*1,88€ = 26,24€ (Tunti ilman musiikkia ja välineitä.)

Välineet
Kahvakuula itselle ja muutama myös asiakkaille, kumilenkkejä, Theraband vastuskuminauhat, hihnat, jumppapallot, pilatesrullat, pilatespallot, muutamia kevyitä käsipainoja... Alkuinvestointi kahvakuulien (11kpl 4-12 kg) suhteen oli noin 200-300€. Muita välineitä olen ostanut pikkuhiljaa ja rikkoutuvien sekä hukkuneiden tilalle täytyy varastoja täydentää säännöllisesti. Yhteensä noin 400-600€ erilaisia jumppavälineitä vuosien mittaan. Otan huomioon keskiarvon eli 500€.

Musiikkilaitteet
Kuntotanssituntia ilman musiikkia ei ole olemassa. Kahvakuulatunti tai kehonhuolto ovat mahdollisia ilman musiikkia, mutta vaikka vaihtelu virkistää, omasta mielestäni jatkuvasti ilman musiikkia kuntoilu tekee tunnista aika karun. Soittimet: JVC BoomBlaster 250€, Logitech UE BoomBox 80€, 2x JBL Xtreme yht: 300€. Langaton mikki ja Headset 250€. Lasken laitteisiin mukaan vain tällä hetkellä käyttämäni JBL:n soittimet sekä sijaisellani käytössä olevan UE BoomBoxin. Yhteensä: 380€.

Siitä, miten nämä välineistä ja laitteista aiheutuneet kulut vähennetään yksittäisen tunnin hinnasta, voidaan kiistellä. Voidaan käyttää vaikkapa kirjanpidon hankintojen vähennystapaa ja olla huomioimatta näitä muina kuin ensimmäisenä vuotena. Totuus on kuitenkin se, että ilman ensimmäisien vuosien laiteinvestointeja ja jatkuvaa välineiden päivitystä, ei ole olemassa kunnollista tuntia, joten samalla kun tulevina vuosina pääsee halvemmalla investointien suhteen, on edellisen vuoden tappio saatava kääntymään viimeistään seuraavana vuotena. Pienyrityksessä kyse ei ole edes vuosista, vaan kuukausista. Jaan yritykseni väline- ja laitehankintakulut (käytössä olevien laitteiden osalta) yrittäjävuosillani (ihan kohta 4 vuotta), sekä keskimääräisellä yritykseni tuntimäärällä. Noin 2 tuntia / viikko = 104 tuntia vuodessa.
Välineet ja laitteet yhteensä: 500€ + 380€ = 880€
Jaettuna vuosilla: 880€ / 4 = 220€/vuosi
Jaettuna tunneilla vuodessa: 220€ / 104h = 2,12€/h

26,24€ - 2,12€ = 24,12€ (alv, sali, minä ohjaajana, välineet ja laitteet, mutta ei musiikkia.)

Musiikki
Biisien pituudesta riippuen, 60 minuuttiseen tuntiin mahtuu noin 15 kappaletta, oletetaan että näistä yksi on ilmainen CC BY lisenssillinen musiikkikappale eli jää 14 maksullista. 1 biisi maksaa keskimäärin 1,50€. Käytän samaa ohjelmaa 4-6 viikkoa. Uusiokäytän toisinaan samoja kappaleita vuosien takaa, joten yhden kappaleen käyttöikä voidaan tällä hetkellä katsoa keskimäärin 10 kerran ikäiseksi.
1,50€ / 10 = 0,15€
0,15€ * 14 biisiä = 2,10€/h

Nyt tässä kohtaa homma alkaa mennä kohtuullisen mielenkiintoiseksi haastavaksi jotta saa pidettyä kulut minimissä, mutta en kuitenkaan laista pakollisia maksuja.

Musiikin kopiointi- sekä esittämismaksut
Suurin osa suosituista, tarjolla olevista musiikeista, varsinkin suomalaisista, on maksullista sekä Teoston alaista. Voin käyttää Teostovapaata musiikkia, mutta silloin jäävät pois lähes kaikki hittibiisit tai tunnetuimmat radiosoittolistojen artistit. Lisäksi hyvien, ilmaisten, Teostovapaiden kappaleiden löytäminen on välillä niin työlästä, että helpommalla pääsee kun maksaa biiseistä sekä niiden käytöstä. Esim. Jamendo tarjoaa kuukausimaksulla musiikkia kaupalliseen käyttöön. Tällöin ei tarvitse maksaa lisäksi vielä esittämisestä aiheutuvia tekijänoikeusmaksuja. Jos kuitenkin haluan niitä mukaansa tempaavia hittibiisejä, joiden tahdissa suurin osa haluaa kuntoilla, joudun maksamaan oikeudesta soittaa niitä.

Musiikkiluvat hoitaa tällä hetkellä (2018) sekä aiemmin Gramexin että Teoston alaisuudessa olleet luvat. Liikunta-alan yrittäjänä sekä yrityksessäni ohjaajan töitä tekevänä, minua koskee kaksi erillistä lupaa.
1. Tallennuslupa
Musiikin tallentamiseen ja netistä hankitun musiikin käyttöön tarvitsen erillisen tallennusluvan.
2. Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa
Lupa kattaa taustamusiikin julkisen esittämisen ohjatussa musiikkiliikunnassa kunto-, hyvinvointi- ja liikuntakeskuksissa tai tanssikoulun tanssitunneilla.

1. Tallennuslupa
"Kun kopioit äänitemusiikkia julkisesti esitettäväksi, kopiointiin tarvitaan tallennuslupa." Kopioinnilla tarkoitetaan kaikkia muita kappaleita paitsi alkuperäiseltä cd:ltä, kasetilta tai LP:tä soitettu kappale. Tallennuslupa koskee siis cd:lle kokoelmaksi koottuja kappaleita ja nykyisin kaikkein yleisimmässä käytössä olevia mp3- tai muita musiikkitiedostoja joita voi kätevästi soittaa vaikkapa puhelimesta. Käytännössä siis tallennuslupa on aina maksettava jos käyttää Teoston/Gramexin alaista musiikkia.

Gramexille voi maksaa yksittäisistä kappaleista, joille saa näin elinikäisen esitysluvan
1,183€/kpl + alv. Tai kuukausimaksun 8,35€ + alv, millä saa 1-200 kappaleelle vuodessa tallennusluvan.

Teostolle vaihtoehtona on että työnantaja maksaa kuukausimaksun tai työntekijä itse maksaa kuukausimaksun. Jos työntekijä soittaa yhdenkin Teoston alaisen kappaleen kuukaudessa työnantajan tiloissa, jonkun on maksettava minimissään 6,25€/kk + alv. Oikeuttaa 1-200 biisiin vuodessa.

Riippumatta siitä, minkä verran oikeasti soitan yritykseni eri tunneilla Teoston/Gramexin alaista musiikkia, lasken Musiikkilupien kustannukset tasaisesti tuntien suhteen. Esim. kehonhuoltotunneille on huomattavasti helpompi löytää hyviä CC BY lisenssillisiä kappaleita. Jokatapauksessa, yritykselläni on keskimäärin noin 2 tuntia viikossa eli 8 tuntia kuukaudessa.
(8,35€ + 6,25€)*1,1 = 16,06€/kk
16,06€ / 8h = 2€/h

2. Maksu taustamusiikista ohjatussa liikunnassa riippuu siitä minkä kokoisessa salissa pinta-alaltaan soitan musiikkia sekä viikkotuntimäärästä. (Kyllä, luit oikein: mikä kokoisessa salissa, ei siis kuinka monta kuulijaa, tai kuinka monta asiakasta yrityksellä kokonaisuudessaan on tai tuleeko tunneille asiakkaita, vaan minkä kokoisessa salissa ja kuinka monena tuntina haluan yrittää.) Helpotusta tähän tuo se, että enää tuntimäärää ei katsota vuositasolla, vaan voi ilmoittaa myös kuukaudet jolloin toimintaa ei joko ole lainkaan tai tunneilla ei käytetä Musiikkilupien valvonnan alaisuuteen kuuluvaa musiikkia. Jos näitä Gramex/Teostottomia kuukausia on puolet koko vuodesta, saa luvan koko vuodelle halvemmalla.

Tämänhetkinen Musiikin esittämislupani maksaa:
Gramex-hinta: 127,80 €/vuosi (ei sis. alv)
Teosto-hinta: 92,82 €/vuosi (ei sis. alv)
Yhteensä alvillinen 242,70€ / vuosi

Noin 2 tuntia / viikko = 104 tuntia vuodessa.
242,70€ / 104h = 2,33€/h.

Yhteensä ostettu musiikki, tallennuslupa ja esityslupa:
2,10€ + 2€ + 2,33€ = 6,43€.

24,12€ - 6,43€ = 17,69€ (Sali, ohjaaja, välineet ja laitteet sekä musiikki mutta ei vakuutuksia, pankkitiliä tai markkinointikuluja, toimistokuluista tai kirjanpidosta puhumattakaan!)

Vakuutukset
YEL. Lakisääteinen eläkevakuutus jos työtulo eli työpanoksen arvo on vähintään 7656,26 € vuodessa (2018). Summa ei ole sama kuin liikevaihto tai kirjanpidossa viivan alle jäävä tulos, vaan summa, minkä joutuisit vähintään maksamaan toiselle ihmiselle jos tämä tekisi kaiken sen työn mitä teet yrityksessäsi. Keskimäärin pidän yritykselläni 2 tuntia viikossa ja pidän huolen siitä että en tee muuta työtä niin paljon että työpanoksen arvo ylittäisi tuon määrätyn rajan vuodessa. Jos kuitenkin maksaisin vapaaehtoisesti tuota pakollista YEL vakuutusta, minimisumma on noin 1846€ vuodessa. En siis voi maksaa YEL vakuutusta prosentuaalisesti tulojeni mukaan, vaan minimimäärän, enemmän tai en mitään. Minulla ei ole YEL vakuutusta. Jos olisi, rahaa ei enää tässä esimerkissä jäisi mihinkään muuhun koska: 1846€ / 104 tunnilla vuodessa = 17,75€.

Vapaaehtoiset vakuutukset
208€ vuodessa tekee 2€ tunnilta.

17,69€ - 2€ = 15,69€

Pankkitili ja verkkokauppa
Toiminimellinen yrittäjä voi käyttää omaa henkilökohtaista tiliään. Tai tehdä niinkuin minä, luoda toisen henkilökohtaisen tilin mikä on tarkoitettu vain yrityksen tuloille ja menoille. Tämä helpottaa kirjanpitoa. Tuon tilin osalta en laske kuluja lainkaan vaikka minulla onkin siihen maksulliset verkkopankkitunnukset varsinaisen yksityistilini yhteydessä.

Vaihtoehtoja yritystilille on kuitenkin paljon. Yksi on esimerkiksi Holvi. Siellä pelkkä pankkitili on halvimmillaan 0€/kk + hinnoittelu käytön mukaan. Nykyisin jos Holvissa haluaa pankkitilin yhteyteen verkkokaupan, täytyy siitä maksaa erikseen kiinteää kuukausimaksua. Avasin tilin Holvissa silloin kun sekä perustilin että verkkokaupan sai yhteensä 0€/kk hinnalla. Eli hinnoittelu edelleen menee käytön mukaan. Kun joku ostaa tuotteen, Holvi ottaa siitä oman prosenttinsa. Kun haluan maksaa laskuja tai siirtää rahaa toiselle yritystililleni, Holvi ottaa oman osuutensa. Mikä kuitenkin tärkeintä, Holvi ei ota mitään itselleen jos tililläni ei ole tapahtumia. Holvin palvelumaksut vuoden alusta ovat olleet 47,41€ / 9kk. Tuntimäärä 2 viikossa eli 8 tuntia kuukaudessa.
47,41€ / 9 / 8h = 0,66€/h

15,69€ - 0,66€ = 15,03€ (Ei sisällä maksullista mainontaa tai puhelinta.)

Verkkosivut, tiedotus, mainonta
Facebook sivut tai minkä tahansa sosiaalisen median tilin voi avata yritykselle ilmaiseksi. Tai niiden luomisesta sekä ylläpidosta voi maksaa. Pelkät sivut eivät tosin riitä, sivuilla pitää olla sisältöä, niitä pitää ylläpitää sekä päivittää ja sosiaalisessa mediassa pitää muutenkin olla aktiivinen. Aktiivisuus vie aikaa.

Nettisivujen domainin rekisteröinti, tunnuksen ylläpito, sähköposti, nettisivujen webhotellitila ja sivujen teko sekä ylläpito. Osaan itse koodata riittävästi html kieltä ja jonkin verran php:tä sekä javascriptiä jotta olen voinut luoda sivuni sekä ylläpitää niitä. Lisäksi kotonani on kaksi koodauksen ammattilaista jos/kun osaamiseni loppuu. 60€/3kk --> 20€/kk / 8h = 2,5€/h.

Kuvaan ja teen itse: valokuvat, kuvankäsittely, mainosten suunnittelu ja taitto sekä sarjakorttien suunnittelu. Mahdolliset editointia vaativat pidemmät videot teen myös itse. Flyereiden jako tai niiden jakamisesta maksaminen. Ykkösjakelulle on mennyt noin 500€ vuosien mittaan. Summa on verrattaen pieni, koska olen jakanut flyereitä myös itse. Valitettavasti Ykkösjakelun mainokset eivät aina ole menneet perille asti asiakkaiden postilaatikoihin, joten en käytä Ykkösjakelun suoramainontaa enää. Otan huomiooon 200€ menneiltä vuosilta. Maksettu mainostus Facebookissa: n. 50€. Lehtimainos 100€ jo jokin aika sitten. Tästä otan huomion 50€. Ilmaiset mainokset menoinfossa.
(200€ + 50€ + 50€) / 4 / 104h = 0,72€/h
2,5€/h + 0,72€/h = 3,22€/h

15,03€ - 3,22€ = 11,81€

Puhelin
Erillinen yrityspuhelin minkä kuukausittainen maksu on noin 12€. Ostin puhelimen samalla hetkellä kun päätin siirtyä takaisin aktiiviseksi yksityisyrittäjäksi ja liikunnan alalle, joten puhelin on nyt 4 vuotta vanha ja toimii edelleen kohtuullisen moitteettomasti. Puhelimen hinta oli tuolloin 280€. Otan ostohinnasta huomioon vain puolet eli 140€. Käytän yrityspuhelinta teksti- sekä WhatsApp viestittelyyn, toisinaan video- ja valokuvaamiseen, Instagramiin kuvien ja videoiden laittamiseen, tyky-online koodin skannaamiseen sekä mp3 playerina tunneilla.
140€ / 4 / 104h + 12€ / 8h = 1,54€/h

11,81€ - 1,54€ = 10,27€

Toimistokulut ym.
Vaikka mainosten suunnittelu, niihin valokuvien ottaminen sekä verkkoon työntäminen vie minun kohdallani yleensä vain aikaa, maksaa mainosten tulostus (paperit ja mustekasetit) tai painatus. Samoin kuin sarjakortit. Lasertulostimen kasetit ovat noin 4*80€.

Maltillinen 40€/vuosi on varmastikin reippaasti alakanttiin. Olen viime vuosina vähentänyt huomattavasti paperimainosten määrää.
40€ / 104h = 0,38€/h

10,27€ - 0,38€ = 9,89€

Koulutus
Saan käydä ilmaiseksi työpaikkojeni toisten ohjaajien tunneilla jos vain ehdin ja jaksan. Ulkopuolisten kouluttajien kursseille saan toisen työnantajani kautta noin 200-300€ vuodessa avustusta. Ylimenevän osan joudun kustantamaan itse. Mm. Varalassa tarjolla olevat päivän lyhytkurssit ja ideapäivät ovat Svolin jäsenille 80-100€. Muutama vuosi sitten Tampereen kesäyliopistossa Tanssipedagogiikan erikoistumisopinnot ja Tampereen Taidekasvatus ry:n Tanssi-innostaminen® perusteet maksoivat kumpikin yli 1000€, mistä molemmista maksoin suurimman osan itse. Otan kummastakin huomioon 500€ koska opinnoista on jo jonkin aikaa. Lyhytkursseille olen osallistunut 0-3 kertaa vuodessa. Näistä otan huomioon 80€ yrityksen menona.
(500€ / 4 + 80€) / 104h = 1,97€/h

9,89€ - 1,97€ = 7,92€

Kirjanpito
Teen itse oman kirjanpitoni. Voisin tehdä vaikkapa excelillä tai vain ruutupaperilla, mutta valintani on ollut kahdenkertainen kirjanpito ja ilmainen ohjelma nimeltä Tilitin. Siitä lukujen laitto veroilmoitukseen tilinumeroiden perusteella on niin helppoa, että kahdenkertainen kirjanpito on kannattanut opetella.

Jos ostaisin oikeuden käyttää kirjanpito-ohjelmaa, hinta saattaisi olla vaikkapa 15€/kk. Jos käyttäisin tilitoimistoa, hinta voisi olla jotakin 40-200€ euron paikkeilla kuukaudessa.

Liikuntavaatteet
Verottaja ei hyväksy vaatteita mukaan koska liikuntavaatteita voi käyttää siviilielämässäkin. Ne hyväksytään vähennyksiin vain jos niihin on painettu yrityksen logo. En siis laske liikuntavaatteita tai kenkiä mukaan.

Yrittäjäjärjestöt
Vaikka haluaisin, en kuulu mihinkään yrittäjäjärjestöön. Jos tienaisin enemmän, liittyisin. Jäsenmaksu 100-200€ vuodessa.

Lopputulos:
Bruttotulo yhdestä tunnista 7,92€ + 5€ alv = 12,92€.

Ei YEL:liä, ei vaatteita, ei yrittäjäjärjestön jäsenyyttä.
Itse tehty kirjapito, mainostus ja nettisivut.

10 asiakasta.
Myynti 55€.
Bruttotulo: hieman alle 13€.
Jos asiakkaita on 9, myynti on 49,50€, bruttotulo palautetun alv:n kanssa 7,42€.
Jos asiakkaita on 8, myynti on 44€, bruttotulo on -2,08 ja palautetun alv:n kanssa 1,92€.


Klikkaa kuva isommaksi

Jos lasken mukaan vain salivuokran, matkat, musiikin, tekijänoikeusmaksut, pankkitilin ja verkkokaupan sekä puhelimen, palkkani 7:llä asiakkaalla olisi 16% myynnistä eli noin 6€. (Pois jäisi hankittujen laitteiden ja koulutusten hinnat sekä mahdolliset tulevat investoinnit, toimistokulut, maksullinen mainonta ja vapaaehtoinen vakuutus.)

6 asiakasta, palkkaosuus laskutavasta riippuen 2-4% myynnistä. Noin 1 euro palkkaa kun alv lisätään takaisin.

Työmäärä: tunnin mainostus, musiikin valinta, tunnin valmistelu, harjoittelu ja tunnin ohjaus. Aikaa kuluu vähintään 2 tuntia yhtä pidettyä tuntia kohden.

Jos olen kipeänä, tunti joko perutaan ja maksan salivuokran turhaan tai sitten järjestän sijaisen. Yrityksellä pitää sitä varten olla rahaa säästössä. Pystyn toki jatkamaan jonkin aikaa vähemmän suosittuja tunteja menestyvämpien tuntien tuloilla, mutta pidemmän päälle se ei ole tietystikään järkevää. Olen seurannut asiakasvirtaa yrittäjäelämäni alusta saakka ja salivuokrien jatkuvasti noustessa, tilastot kertovat valitettavan totuuden. Kurkkaa blogikirjoituksesta aiempien vuosien kävijämääriä.

En pysty kilpailemaan seurojen tai kansanopistojen hintojen tai tarjonnan kanssa. Yleishyödyllisten yhdistysten kulut ovat osin pienemmät kuin yrittäjän. Kaiken lisäksi yksinyrittäjä on yksin. Seurassa useampi henkilö antaa ilmaiseksi oman työpanoksensa harrastusmielessä varsinaisen työn ohella. Puskaradiokin toimii paljon paremmin seuran kymmenen tai kahdenkymmenen toimijan kautta kuin yksin yrittävän yksityisyrittäjän. Pienyrittäjä joutuu jatkuvasti tasapainoilemaan yrityksensä ja mahdollisen työntekijänä toiselle toimimisen välillä. Työtunnit yrittäjänä ovat pois palkkatyöstä ja palkansaajana tehdyt tunnit taas verottavat yrittäjän aikaa.

Silti yritän, koska haluan.
Ja liikutan, koska osaan.
Mutta
Tanssin, koska rakastan!

Terveisin,
Katri

P.S.
Yrittäjä. Minkälainen on sinun kaaviosi tuloistasi ja menoistasi yhden tunnin, yhden päivän tai vaikka yhden kuukauden osalta? Minkä verran on sinun bruttopalkkasi osuus myynnistäsi?

Kommentit