Mikä biisi?



Minulta kysytään aika usein tunneillani soittamieni kappaleiden nimiä ja esittäjiä. Toisaalta kollegat taas kysyvät usein sitä mistä löydän käyttämäni musiikit. Tämänkertaisessa blogitekstissäni pyrinkin vastaamaan molempiin kysymyksiin mahdollisimman tyhjentävästi.

Olen ottanut tavaksi kertoa kuntotanssitunneilla aika usein tulossa olevien kappaleiden nimet tai esittäjät. Muilla tunneilla tätä en tee, mutta LiikeImpulssin Youtube tilillä on kolme soittolistaa joihin kannattaa tutustua jos etsit kappalevinkkejä tai biiseille nimiä ja esittäjiä. Kuntotanssi, kahvakuulailu ja kehonhuolto. Listoilla on vain ne omasta mielestäni parhaimmat ja sopivimmat biisit, eikä lista aina ole ihan ajan tasalla, mutta päivittelen sitä mahdollisuuksien mukaan aina kun ehdin.

Kotiin, hyllyille ja kaappeihin on kertynyt elämäni aikana tähän mennessä noin 300-400 cd:tä. Uusia hankin satunnaisesti kirppiksiltä ja kauppojen alehyllyistä. Ostan hyvin harvoin enää tykkäämäni artistin albumia cd:nä silloin kun se on vielä uusi. Vastajulkaistut albumit tai osan albumin biiseistä ostan ja lataan mp3 muodossa suoraan netistä.

Kasetteja on muutama kymmenen, tunnesyistä. Niiden kuoret haisee vieläkin kotiviinille. (lue: kilju) Sille mikä poksahti vaatekaappiini joskus hieman vuoden -90 jälkeen. Plussaa on se että kotelot eivät enää ole tahmeita. :)

Kasetteja en pysty enää kuuntelemaan helposti koska c-kasettistereoni ovat varastossa. Onneksi kasettien sisältämät biisit on jo löytyneet muualta. Olohuoneessamme oleva cd-vaihtaja sisältää kaikki omistamani cd:t ja sen sisältöä kuuntelen satunnaisesti. Jos sieltä löytyy kiva biisi mitä voi käyttää, kopioin kappaleen tietokoneelle. Laiskuuden iskiessä ostan kappaleen tai koko albumin esim. Musa24.fi tai Bandcamp.com sivulta.

Jos etsin klassista musiikkia, jazzia, rock'n roll tai rock biisejä, bluessia, jotain 40- 60-luvuilta tai kansanmusiikkia, parhaimmat paikat löytää hyviä kappaleita on ehdottomasti kauppojen alehyllyt. Valmiita kokoelmia, missä on jo aikakautensa parhaimmat tai suosituimmat kappaleet, löytää parilla eurolla.

Kun on tarve löytää jotain muutakin kuin ne aikakauden suosituimmat, kannattaa käydä kirjastossa ja kopioida sieltä löytyvän cd:n sisältö mp3 muotoon. Laillisista lähteistä saadun musiikkin kopiointi on sallittu yksityisille ja kappaleet voi muuttaa yrityskäyttöön maksamalla musiikin käytöstä musiikkiluvat.fi sivuston ohjeiden mukaisesti.

Kirppiksiltä löytyy hyvin usein muutamalla eurolla tuttujen bändien tuotoksia. Jos taas haluaa elää vaarallisesti niin kannattaa poimia mukaan myös muutama jokeri cd. Siinä saattaa olla paikallista dödömetallia, balladeja tai jotain ihan muuta. Death metallin käyttö liikuntatunneilla on kohtalaisen vaikeaa, mutta jos jokeri cd ei kelpaa edes omaan kuunteluun, saattaa siitä saada ehjät varakuoret ja jälleen yhden uuden cd:n sitten-joskus-askartelen-näistä-jotain -hyllylle.

Vaikka kuuntelenkin vapaa-ajalla lähes kokoajan musiikkia, en kuuntele kovinkaan usein radiota. Mikä tahansa nettiradio voisi olla hyvä vaihtoehto jotta ei aina tarvitse kuunnella niitä samoja, levy-yhtiöiden tuputtamia hittibiisejä, mutta koska oma biisivarasto on aika iso, kuuntelen siltä löytyviä kappaleita. Minulla on tällä hetkellä melkein 30 000 biisiä. Niiden yhtäjaksoinen kuuntelu kestäisi noin 2-3kk. Toki jotkin tuotokset skippaan heti ensitahdeista, poistan ja pyrin aktiivisesti unohtamaan koskaan kuulleenikaan kyseistä kappaletta.

Koska Winampin random on kuin radiosoittolistat (sama biisi ja sama artisti soi 20 kertaa päivässä) pyysin perheemme vanhempaa koodaria tekemään winamppiin pluginin mikä aktivoituna poistaa automaattisesti winampin soittolistalta juuri soineen biisin. Sen avulla voi myös etsiä sillä hetkellä soivan kappaleen kansiosta tai soittaa siitä vain ekat 45s ja viimeiset 15s silloin kun haluaa opetella vaikkapa ohjelman kappaleiden järjestyksen. Jos kaipaat kyseistä ihmeitä tekevää plugaria, kysy. Minulta sen saa.

Jos etsin teostovapaata taustamusiikkia pienimuotoiseen lihaskunto- tai venyttelyvideoon, on Jamendo hyvä paikka löytää vaikkapa CC BY-SA lisenssillä varustettua musiikkia. Jamendosta voi myös ostaa musiikkia eri käyttötarkoituksiin. Sieltä saa joko yksittäisiä kappaleita tai sitten voi maksaa jatkuvasta käytöstä, esim. ryhmäliikuntatunneilla.

Vaikken kuuntele radiota kovinkaan usein, saatan silti joskus hairahtua nettiradioiden kuunteluun. Jos on oikein tylsää. Tai jos olen oikein epätoivoinen uusien kappaleiden löytymisen suhteen. Toisaalta radion kuuntelulta ei voi välttyä koskaan kokonaan. Ja niiltä hittibiiseltä. Jos kuulen ravintolassa tai liikuntasalin pukuhuoneessa käyttökelpoiselta tai jopa hyvältä kuulostavan kappaleen enkä tunnista sitä, googlaan kappaleen ja artistin googlen musiikintunnistuksella. Erittäin käyttökelpoinen keksintö, vaikkei se tunnistakaan vielä biisejä hyräilystä. Huolimatta siis siitä onko hyräilijällä kaikki nuotit kohdallaan.

Mikään ei ole raivostuttavampaa kuin se että radiosta soi kerrankin jotain hyvää ja kuuluttaja ei voi kertoa soineen biisin nimeä tai artistia. Tai sitten joku puhuu juuri samaan aikaan ja kovaan ääneen päälle. Enää en kaipaa muutaman sekunnin takaisinkelausta elämälle. Biisin voi googlettaa.

Oma lempimusiikkini ei suurimmilta osin koostu niistä hittibiiseistä mitä käytän tunneilla, vaan on jotain indie rock / pop / punk / blues tyyppistä. Siksi ne omasta mielestäni kaikkein parhaimmat kappaleet ovatkin yleensä niitä joita en voi käyttää sellaisilla tunneilla missä soitettava kappale on lähes pääosassa, eikä pelkästään taustamusiikkina. Toki välillä löytyy biisejä mitkä ovat mielestäni todella loistavia ja sopivat hyvin myös vaikkapa kuntotanssitunnille. Mutta siitä lisää myöhemmin, jossain tulevassa postauksessa.

Kun olen oikein epätoivoinen hittibiisien löytämisen suhteen, käytän tietysti, mitäpä muutakaan kuin googlea. Esimerkiksi hakusanoilla UK top hits 2018US hits 2017-2018, Suomihitit 2018 tai Australia top singles chart tai näiden sanojen yhdistelmillä maata ja maanosaa vaihtaen löytyy jo iso kasa vähän kaikkea. Vahingossa laitoin esimerkkiin kolme englantia pääkielenä käyttävää maata, mutta ymmärsitte varmaankin. Etsin sitä mihin en normaalisti törmää biisinhakureissuillani.

Yksi parhaista loistavien biisien bongaustavasta on yhdistetty toiseen lempiharratukseeni. Elokuvat ja tv-sarjat! Baby Driver ei ehkä mielestäni ollut leffana kovinkaan hyvä koska sen käsikirjoitus ja toteutus sisälsi ihan liikaa sormenjälkien jättöä ja epäloogisuutta, mutta vanhan Tequila biisin ja artistin nimeltä Sky Ferreira löytyminen korvasivat kyllä hyvin leffasta aiheutuneen melkeinmielipahan.

Leffojen ja tv-sarjojen kautta olen löytänyt myös seuraavat helmet:
Steriogram - Walkie Talkie Man
Bear McCreary - Ninety-Niners
Bob & Earl - Harlem Shuffle
Fever Ray - If I Had A Heart
Patrick Street - Music For A Found Harmonium
Christina Aguilera - The Beautiful People
Harry Belafonte - Shake Senora

Millä tunnilla ja minkälaisessa yhteydessä olen niitä käyttänyt, siitä lisää myöhemmin.

Oikein kivaa ja soivaa päivää. Anna sen soida!

-Katri

Kommentit