Uusiutumattomat lenkkarit


Löysin jokin aika sitten uudet lenkkarit. Asics Gel-Fit Sana 2. (Samanhenkiset mikkivyöni kanssa.) Asicsit osoittautukin niin hyviksi että nyt kaduttaa etten heti ostanut kaksia samanlaisia. Kulutan yleensä alle vuodessa lenkkarit puhki. Tai itseasiassa pari, kolme viimeistä kuukautta mennään aina lenkkareiden höyryillä. Varsinkin jos ne ovat olleet sillä hetkellä ne maailman parhaimmat lenkkarit.

Näissä uusissa on kyllä selkeä yhdennäköisyys ja -tuntuisuus entisiin Puman treenikenkiin. Kriteerit on jo pitkän aikaa olleet samat: pohjasta pitää löytyä sekä pitoa että luistoa kaikille lattiatyypeille, pohjan pitää taipua melkein rullalle ja lisäksi pääliosan täytyy olla erittäin hyvin hengittävä kangaspinta.

Kokeilin jonkin aikaa ulkokäyttöön hankittuja Haltin Galte W lenkkareita sisäkäytössä - näitäkin tuli aikanaan hankittua kahdet - mutta Haltissa pohja on joka ainoalle kokeilemalleni lattiapinnalle aivan liian liukas. Hyvänä puolena on että kengät ovat höyhenenkevyet, niissä on todella taipuisa pohja sekä hyvä tuuletus. Valitettavaa tietysti on että sadettahan ne ei tietystikään pidä lainkaan ja jos ulkona tuulee vähänkin niin näistä lenkkareista tuulee suoraan läpi. Lämmin tuulahdus on toivottavaa, mutta kylmä viima ei. Silti, on nämä vähän lämpimämmät kuin paljaat varpaat nurmikolla. Tunnin jälkeen onkin kiva tunkea viileät varpaat ruohotuppoineen päivineen Haltin harmaisiin lenkkareihin.

Haltin tossuissa on ulkokäytössä myös se huono puoli että nämä kerää kaikki pikkukivet pohjassa oleviin railoihin tuolta ulkoa. Sinänsä ei haittaa käyttöä, mutta se ääni. Se hulluuden partaalle ajava kitinä kun kävelee asfaltoitua katua tai rappukäytävässä ja tossun pohjassa on kirskuva pikkukivi tai useampi. Ne kivet saa kyllä helposti pois koska pohja taipuu rullalle, mutta ei se sitten enää auta kun on jo menettänyt järkensä.

Yksi syy miksi aina lykkään uuden treenivermeen ostamista on huono omatunto. Huono omatunto siitä että kulutan omasta mielestäni aivan liikaa. Ja erityisesti siitä että kulutan tuotteita mitä käyttäessä luontoon kulkeutuu mikromuovia. Tuotteita joita ei pysty korjaamaan jos niihin tulee ns. pikkuvikaa koska ne on tehty materiaalista mistä ei saa kestävää korjattuna tai mikä on tehty poisheitettäväksi, ei korjattavaksi.

Vaikken heitäkään omin käsin roskaa luontoon, yritän olla treenivaatteideni loppukäyttäjä, en osta ostamisen vuoksi vaan tarpeeseen, ostan toisinaan myös käytettyä, korjaan suurimman osan rikkinäisistä vaatteista, kierrätän niin paljon kuin taloyhtiöni sallii ja lahjoitan eteenpäin sen mitä en voi käyttää, eivät nämä toimet silti poista mihinkään sitä seikkaa että tekokuituisten vaatteiden peseminen ja muovisten kenkien käyttö jo itsessään saastuttaa luontoa.

Yksi ratkaisu olisi ostaa vain luonnonkuituvaatteita ja olla välittämättä siitä että osalla luonnonkuiduista on omat rajoitteensa käyttömukavuuden suhteen hikiliikunnassa tai sitten valmistus kankaaksi on arveluttavaa ja luontoa raskaasti kuormittavaa. Vaikka valitsisikin luonnonkuidut, ei niistä silti ole muovin ja kumin tilalle silloin kun tarvitaan joustoa, pitoa tai veden kestävyyttä.

Adidas aikoo valmistaa tai on jo valmistanut merestä naaratusta muovista vaatteita ja lenkkareita. Em. linkkien kenkämalli näyttää samalta kuin mm. Stadiumilta löytyvä Adidas W Ultraboost. En tiedä onko kyseessä sama kenkä. Pohja on kuitenkin aivan saman näköinen kuin kierrätysmuovisen mallin pohja ja kyllä, olen käynyt vääntelemässä Ultraboost mallia kaupassa. En kelpuuta.

Ei kannata huohahtaa helpotuksesta siksi että luonnossa olevasta muoviroskasta tehdään uutta. Totta kai on tärkeäää että merten roskamäärälle tehdään jotain, mutta se ei silti poista mihinkään ylikulutuksen kulttuuria, mikromuovin kulkeutumista luontoon ja sen vaikutuksia eliöstöön sekä sitä että öljy loppuu 14.6.2063. Vain 16844 päivää jäljellä.

Jo nyt ruokavaliomme koostuu osaksi mikromuovista. Entä tulevaisuudessa? Polyesterisalaattia, kumiankkaa ja vaahtomuovikalaa. Isovahakoisa ei meitä pelasta tältä muovimäärältä. Eikä pelasta sekään että joka vuosi joku keksii uudestaan vanhan kikan houkutella ihmisiä kuluttamaan vielä vähän lisää. "Tuo vanhat lenkkarisi lahjoitettavaksi tossuttomille, saat uudet treenikenkäsi halvemmalla." Herää kysymys että jos kenkäsi ovat vielä siinä kunnossa että joku muu voisi niitä käyttää, niin mikset silloin käyttäisi niitä itse? Loppuun asti.

Mutta ostinpa silti uudet kengät.
Asics Gel-Fit Sana 2.
Synthetic fiber & synthetic leather.
Upper / rubber sole.
Made in Indonesia.

Jos tämän järjettömän (ja) pitkän tekstin jälkeen vielä jaksat perehtyä ympäristöön ja karuun todellisuuteen, suosittelen Suomen Kuvalehden artikkelia mikromuovista.

-Katri

Kommentit