Pieni maininta pankeista

Siellä se on, ihan pieni maininta LiikeImpulssista bittirahan viikkokatsauksessa. Ja omien bittivarojen tuhlauskokemuskin on jo takana.

Bitcoineilla maksaminen on aivan samanlaista kuin verkossa olevilla euroilla laskujen maksu. Hyvänä puolena bitcoineilla maksamisessa on mm. se että kukaan ei pyydä sinulta rahaa siitä että saat pitää rahojasi bitcoinlompakossasi (tililläsi). Kukaan ei myöskään pyydä rahaa siitä että saat nähdä tiliotteesi ja jos osaa laittaa asetukset tilisiirrossa kohdilleen eikä maksun todentamisella ole kiire, pystyy rahaa siirtämään itseltä toiselle jopa ilman kuluja. Joka tapauksessa vaikka käyttäisikin nopeampaa rahansiirtovaihtoehtoa, ovat kulut pienemmät kuin perinteisissä pankeissa.

Perinteisten pankkien kuukausikulut vaihtelevat sekä yksityishenkilöiden että yritysten kohdalla aika rajusti. Yksityishenkilönä tilin saattaa saada lähes ilman kuluja jos ensin on pulittanut rahaa osuuskaupan asiakkuudesta tai omaa muita tilejä samassa pankissa. Yrityksiltä taas lypsetäänkin aika hyviä summia pelkästään tilin ylläpidosta ja tietysti myös joka ainoasta transaktiosta sisään tai ulos. Toiminimellisen kannattaa joko hoitaa maksuliikenne oman henkilökohtaisen tilin kautta, mitä vaihtoehtoa en suosittele jos siirtoja on paljon ja haluaa pitää asiat selkeänä, tai sitten perustaa uusi yksityistili ja hoitaa sitä kautta yrityksen rahaliikenne. Toimihenkilölle tämä on sallittu, muille yritysmuodoille ei ja esim. pieni yhdistys saattaakin olla pankin palvelumaksujen kanssa hyvin nopeasti konkurssissa. Ihan siitä syystä että pelkkä verkkopankkiominaisuus maksaa kerran kuussa vaikkei rahaa siirtyisi mihinkään. Bitcoin osoitteen eli tilinumeron saa ilmaiseksi eikä se erittele yrityksiä tai yksityishenkilöitä maksujen suhteen. Lisäksi kaikki tilisiirrot ovat julkisia kaikille. Anonymiteettiys taas on itsestä kiinni.

Ennenmuinoin kun ei ollut älypuhelimia ja niihin Bitcoin Wallet sovellusta, olisi ollut hieman vaikeampi maksaa ostoksista kivijalkakaupassa, mutta nyt ainut este on bitcointietämättömyys. Suosittelen Mycelium sovellusta Android puhelimeen. Sillä voi maksaa ja pyytää rahaa paikallisella valuutalla ja siirto käy hetkessä. Sekä myyjällä että maksajalla täytyy olla nettiyhteys ja laite millä pääsee nettiin sekä lompakko mukana maksuntekovaiheessa, mutta nuohan kaikki ovat suurimmalla osalla nykyisin jo muutenkin mukana.

Bitcoinien periaate ja käyttö on oikeastaan todella yksinkertaista ja helppoa vaikka saattaa ensin tuntua monimutkaiselle. Kannattaa kuitenkin muistaa pari seikkaa jos innostuu aiheesta.
1. Pitää osata ja jaksaa lukea! Tieto on aina tärkeää ja ennenkuin tekee yhtää mitään, on parempi että tietää asiasta riittävästi ja viitsii ottaa selvää. Bitcoinien käyttö ei tee poikkeusta tähän asiaan. Ota selvää, jaksa lukea, älä tyydy vain toisenkäden puheisiin tai nopeisiin klikkailuihin. Ole kärsivällinen.
2. Pitää osata seurata ohjeita ja käyttää kynää sekä paperia.
3. Pitää muistaa ulkoa yksi salasana ja osata tallettaa tuo salasana sekä loput pitkät avainsanat varmaan talteen. Älä tallenna niitä netissä olevalle koneelle, kirjoita paperille.

Ennen 90-lukua jo täysillä eläneiden, lankapuhelimen ajan kokeneiden ei luulisi olevan vaikeaa lukea ja kirjoittaa sekä käyttää kynää ja muistaa pitkiä numerosarjoja ulkoa, merkitä tärkeitä tietoja muistiin paperille ja säilöä niitä varmassa tallessa. Olen kuullut kyllä kuinka vaikeaa on muistaa asioita jos joku muu on "palkattu" muistamaan ne puolestasi. Kannattaa kuitenkin yrittää ymmärtää että tietokoneet sekä älypuhelin on tehty helpottamaan elämää. Ja elämän helpottaminen ei ole sitä että joku muu tekee yksinkertaisenkin aivotyön aina puolestasi. Aivot laiskistuvat jos niitä ei käytä, samoin kuin lihaksetkin.

LiikeImpulssin Bitcoin osoite: 1LFsmy9GiUMfz7JybXfwJHmn1EkeJ2Y3ad

Kommentit