Vaatevallankumous


Miksi joka vuosi huhtikuun viimeisellä viikolla järjestetään Vaatevallankumous-kampanja? Vastauksen saat www.fashionrevolution.org/europe/finland -linkistä.


Verkkatakki: Her Universe
Paita: Energetics
Housut: Röhnisch

I know #doctorwho didn't make my clothes, so #whomademyclothes?

Olen tällä viikolla kysellyt Instagramissa kuka on tehnyt vaatteeni. Edellisestä julkisesta ihmettelystäni onkin jo 3 vuotta.


Takki: Whistler
Housut: Peak Performance
Tossut: Puma
Laukku: Fred Perry
Paidat: Casall

Mulla ois teillekin kysymys: kuka teki nämä vaatteet, laukun ja kengät?

Minulle, ja varmasti monelle muullekin, on tärkeää vaatteen valmistajien riittävä palkka ja hyvät työskentelyolosuhteet. Tämän lisäksi yhtä tärkeää on se että vaatteen saa sellaisella hinnalla että oma palkka riittää, vaate pysyy käytössä hyvänä monta vuotta sekä istuu ja näyttää hyvältä. Ja joka kerta kun vaatetta käyttää, ottaa kantaa. Väri, muoto, muoti tai muodittomuus sekä vaatteen tekstit ja kuvioinnit.


Mielestäni jokaisen kuluttajan vastuulla on tehdä yhteiskunnan ja luonnon kannalta kestäviä ja eettisiä päätöksiä. Yksittäisten kuluttajien lisäksi myös työntekijöilleen työvaatteita hankkiessaan työnantajien velvollisuus on tehdä muitakin kuin taloudellisesti itselleen edullisia valintoja.

Liikuntavaatteiden kohdalla, kun halutaan pitää kiinni joustavuudesta ja hengittävyydestä, voi olla vaikeaa valita muuta kuin muovista tehtyjä tuotteita, joista karkaa joka pesukerran yhteydessä mikromuoveja pesuveden mukana luontoon, mutta parempia vaihtoehtoja voi ja pitää silti aina vaatia. Vaikka käytettävissä olevia materiaaleja ei ihan hetkessä vaihdeta parempaan, on tärkeää aloittaa niistä epäkohdista joille tällä hetkellä voidaan tehdä jotakin. Vaatteiden valmistajien työpaikkojen olosuhteet ja palkkaus on yksi näistä.

Verkkatakki: Energetics
Housut: Soc
Tossut: Asics
Paita: Reebok

Ylläolevat vaatteet ovat ehdottomasti lempivaatteitani. Unipoli Sportin tarjoama pitkähihainen on oikeasti pitkähihainen tällaiselle pitkäkätiselle apinallekin. Eikä napa vilku. Lempikengät käytän aina loppuun asti. Kunnes varpaat tunkeutuvat kankaan läpi ja pohjat ovat silkin ohuet. Sisäliikuntakenkäni ovat jo yli vuoden ikäiset eikä kulumisen merkkejä ole vielä paljonkaan nähtävissä.

Pattipolvisena ihmisenä kaikkiin housuihin tulee lähestulkoon heti polvipussit, mutta vaaleanharmaat Röhnischin housut eivät vielä ole antaneet periksi. Ja toivon etteivät anna periksi pitkään aikaan. Sekä Reebokin kirkuvan keltaoranssi että Energeticsin turkoosin sininen paita ovat päällä kuin eivät olisikaan. Eli kuin toinen iho. Istuvia, mukavia ja huomaamattomia.

Osa näistä liikuntavaatteista on ollut käytössä jo vuosia, osa vasta vuoden. Kaikilta näiltä toivon kuitenkin vielä pitkää ikää. Samaa toivotan myös vaatteiden valmistajille. Hyvät, turvalliset työolosuhteet ja riittävä palkka. Nyt.

Kysy sinäkin. Kuka teki sinun vaatteesi?

-Katri

Kommentit