Yläselän fasettilukko

Yleensä yläselkäni ei ole jumissa. Pienet kivistykset ja kiristelyt saan pois pumppaavilla venyttelyillä sekä erilaisilla asennoilla tai toiminnallisilla liikkeillä joissa saan kivasti selän naksumaan ja rusahtelemaan. Kaikki on hyvin jos paukkuu. Pääsääntöisesti olen siis löytänyt sopivan määrän monipuolista liikettä tauottamaan "hyvää" tietokoneella istumisasentoani. Hyvää lainausmerkeissä siksi että vaikka istumisasentoni olisi kuinka ergonominen, siinä pitkään oleilu ei tunnu tauoista huolimatta hyvälle. Välillä on pakko vääntää itsensä ihmeellisiin solmuihin helpottaakseen vaikkapa jalkojen asentoa yläselän kustannuksella. Ja toisinpäin. Samoin kuin pitkään paikallaan seisominen tai makuuasento. Nekään eivät sovi. Ainoastaan lähes jatkuva pieni tai isompikin liike pitää kehon kunnossa.

Omalla kohdallani takuuvarmat yläselän kunnossapitoliikkeet ovat olleet rintarangan notkistukset ja pyöristykset pilatesrullan päällä sekä selän kierrot. Lisäksi selän naksauttelu ja rintalihasten venytys suoralla selällä kädet oviaukon molemmin puolin, tai sitten kädet puolapuulle / tason päälle, peruutus taakse ja noin 90 asteen kulma lantion kohdalle.


Toisinaan yllä mainitut liikkeet eivät kuitenkaan auta. Tai sitten ne ovat aivan liian rajuja. Jos ei yhtäkkiä enää pysty kääntämään rintakehää sivulle tai nostamaan kättä ilman viiltävää kipua yläselässä, on aivan turha edes unelmoida hoitavansa itseään takaisin kuntoon helposti ja nopeasti, muutamalla perusliikkeellä.

Yrittäjänä on pakko istua usein tietokoneen ääressä. Sähköpostittelu, some ja musiikin valitseminen tunneille pakottavat jumittamaan istuma-asennossa. Toisaalta tuntien liikkeiden suunnittelu voi myös aiheuttaa jumeja, koska samoja liikkeitä tulee tehtyä melkein tuhat ja yksi kertaa. Yhtälailla niitä jumeja voi tulla myös jos omien kehonhuoltotuntien lisäksi sijaistaa paljon ylimääräisiä tunteja. Lyhyen, verryttelevän taukojumpan pitäisi ennaltaehkäistä jumeja ja kehonhuollon yksi tarkoitus on vahvistaa niitä pieniä, syviä rangan ympärillä olevia lihaksia. Ohjaajalla varjopuoli voi olla kuitenkin se, että yhtäkkiä lisääntynyt suuri liikkeiden toistomäärä onkin enemmän haitaksi kuin hyödyksi.

Sitten se kipu ja jumi vain tulee ja homma on hetkeksi sillä selvä.

Silloin on löydettävä uusia paljon hienovaraisempia keinoja yläselän fasettilukon aukaisuun. Ongelma ei ratkea vain yhdellä liikkeellä hetkessä, vaan on oltava pitkäjänteisempi jotta saa itsensä taas työkykyiseksi. Lepoa, varovaista venyttelyä, tunnustelevaa liikettä. Ja vaikka kipu tuntuukin selkeästi yhdessä, pistemäisessä kohdassa, syy ei välttämättä ole siinä. Yläselän lisäksi kannattaa käydä läpi myös niska, hartiat sekä alaselkä. Pakaralihaksia ja takareisiä unohtamatta.

Viimeisimmällä kertaa turvauduin yläselän kivussa tennispalloeläimen apuun. Ohjeet tennispalloniksiin olen löytänyt joskus kauan sitten netistä, yllä linkitettynä yksi asiantuntijan kirjoitus. Tässä vielä toinen fasettilukon avausselostus sekä pienen rintalihaksen venytysohje.

Oikein kipeän selän kanssa ei välttämättä pysty tekemään ensin tennispallojen päällä mitään, hyvä jos edes pääsee tarvittavaan asentoon. Mutta sitten kun saa aseteltua pallot selän alle, kannattaa ensialkuun oleilla vaakatasossa ihan rauhassa tekemättä mitään. Hetken kuluttua voi hieman heilutella itseään palloja vasten, sitten kokeilla liikuttaa käsiä kaaressa lattiaa pisin tai etukautta pään yläpuolelle ja takaisin vartalon viereen. Vasta sitten kun pystyy tekemään nuo terveelle selälle helpot liikkeet, voi nostaa päätä ja pyöristää niskaa sekä selkää pallojen päällä. Toivon mukaan jossain vaiheessa liike muuttuu helpommaksi ja kipu on vain kaukainen muisto.

Ja taas sitä sitten mennään!

Kommentit