Liikunta ei ole vakavaa, vaikka se onkin vakavasti otettava asia

Olen muutaman tahon (itseni mukaanlukien) kanssa vuosien varrella käynyt läpi erästä vuoropuhelua aina vähintään kerran vuodessa joidenkin tiettyjen tuntien kohdalla. Ei välttämättä aina omieni, vaan myös yleisesti. Kyseessä voi olla liikuntakeskus, seura, kansanopisto, yliopistoliikuntaa tarjoava taho tai toiminimellä töitä tekevä pienyrittäjä. Lyhyesti aiheena on ollut se miten ihmisiä saadaan tulemaan tietyille tunneille ja mikä on syynä jos jokin tunti ei menesty.

Alla eri syitä, joita en ole koonnut tähän siksi että tästä voisi poimia itselleen sopivan syyn miksi ei voi liikkua, vaan siksi että palveluiden tarjoajat sekä asiakkaat pystyisivät näkemään miten asia ei aina ole ihan mustavalkoinen.

Tunti on väärään aikaan tai väärässä paikassa
"Työ haittaa harrastuksia." -lausetta olen monesti itsekin käyttänyt koska se on niin totta. Mitä isompi taho, sitä paremmin yhteisö tai yritys voi tarjota vaihtoehtoisia päiviä, kellonaikoja sekä paikkoja, mutta pienellä toimijalla ei ole vaihtoehtoja. Yksi ihminen voi olla vain yhdessä paikassa kerrallaan. Salin kokonaan omaksi itselleen hankkinut on sidottu juuri siihen tiettyyn osoitteeseen kun taas toisilta saleja vuokraavat ovat täysin näiden kolmansien tahojen armoilla aikataulujen suhteen. Mistä löytyy vapaa tila siihen aikaan milloin on itsellä sopivasti aikaa? Sopiiko tämä aika useammalle kuin tuo toinen? Siinäpä miettimistä.

Tunti on liian kallis asiakkaalle
Yksityisyrittäjä ei pysty tarjoamaan tuntejaan samaan hintaan kuin kaupungin tai valtion avustuksia saavat seurat tai kansaopistot. Harva voi pyytää sitä hintaa mitä työstään oikeasti ansaitsisi. Hinta määräytyy suoraan sen mukaan minkä verran tehtävästä työstä aiheutuu menoja sekä mikä on työntekijälle riittävä toimeentulo tai sopiva korvaus menetetystä vapaa-ajasta.

Tarjontaa on "liikaa"
Kaksi samanlaista tuntia peräkkäin samana päivänä tai peräkkäisinä päivinä ei menesty. Asiakkaita ei ole riittävästi molemmille tunneille ja jompikumpi tunneista on syystä tai toisesta suositumpi. Tähän voi vaikuttaa hieman jos molemmat tunnit ovat samalla toimijalla. Suositumpi tunti jää, toiselle tunnille tehdään muutoksia niin että sinne tulee asiakkaita tai sitten se lopetetaan. Jos taas suositumpi tunti on kilpailijalla, voit joko taistella ja mainostaa isommin tai sitten muuttaa tuntiasi. Aika ja paikka tai erilainen tunti.

Riittävän moni ei tiedä tunnista --> Mainostus
Mainostus, mainostus, mainostus. Sitä ei voi olla liikaa. Vai voiko? Jos rahaa on käytettäväksi niin voi panostaa lehtimainoksiin sekä telkkariin. Toisaalta taas mitä isompi mainosbudjetti, sitä enemmän pitää olla tarjontaa siinä vaiheessa kun ne sadat tai jopa tuhannet asiakkaat sukeltavat nettivuille tutkimaan mitä on saatavilla. Paria- kolmea ryhmäliikuntatuntia tarjoavan mikroyrityksen mainosbudjetti on taskurahan luokkaa. Jos painetaan paperimainoksia, ne saattaa joutua jakamaan itse. Muuten voi käydä niin että mainosbudjetti syö voitot tai asiakkaita on enemmän kuin tarjontaa ja on tullut heitettyä hukkaan sekä rahaa että aikaa.

Netissä on ilmaisia sekä lähes ilmaisia paikkoja missä voi mainostaa. Jos yrityksellä ei ole omia nettisivuja, löytyy varmasti vähintäänkin facebooksivut. Ja facebookissa on mahdollista mainostaa ihan ilmaiseksikin ilmoittelemalla itsestään vaikkapa erilaisissa facebook ryhmissä tai oman henkilökohtaisen sivun kautta. Niin usein kuin haluaa. Mutta ennenkuin linkkailee sivunsa yhteen sun toiseen ryhmään, laittaa uuden maininnan kun on kurssin aika, muistuttelee aikatauluista ja kyselee vielä viidennen kerran viimehetken tulijoita muilla kuin yrityksen omilla sivuilla, kannattaa muistaa yksi asia: kuinka monta kertaa päivässä, viikossa tai kuukaudessa sinä haluaisit nähdä facebookseinälläsi, sähköpostilaatikossasi tai puhelimessasi sen saman tahon mainoksen tai ilmoituksen mikä on luettavissa helposti myös yrityksen omilla nettisivuilla silloin kun itse haluat?

Uusi tuntikonsepti, uusi aika ja paikka on aina haasteellinen. Olemassa olevasta asiakasmäärästä ja muiden kilpailijoiden tarjonnasta riippuen uuden tunnin vakiintuminen ottaa aina oman aikansa. Et voi tavoittaa kaikkia uusia asiakkaita välittömästi, joten älä karkoita jo olemassa olevia liiallisella mainostuksella.

Tunti tai tunnin nimi on "väärä"
Kehonhuolto ja venyttely eivät ole yhtä suosittuja tunteja kuin lihasvoimaa kasvattavat pump, puntti tai muunlaiset tunnit missä nostellaan painoja, painotankoja tai kehitetään suoraviivaisesti isoja lihasryhmiä. Joillain tunneilla taas jo pelkkä nimi myy. Pilates ja jooga ovat saavuttaneet ihan syystä ison suosion ja oma todella iso kannattajakuntansa löytyy myös Les Mills tunneille. Tunnin nimi ei kuitenkaan välttämättä kerro sitä onko tunti oikeasti hyvä vai ei ja minkälainen ohjaaja on.

Tämän lisäksi on myös iso kasa ajoittain tulevia ja meneviä tuntikonsepteja, joiden nimeen osa kävijöistä vannoo uskollisesti siihen asti kunnes tulee seuraava muotivillitys. Kuntotanssi ei kuulosta yhtä menevältä kuin Lavis, Zumba tai Sh'Bam ja vaikka sekä pilates että jooga ovat kehoa huoltavia tunteja, eivät perinteiset venyttely tai kehonhuoltotunti ole kuitenkaan yhtä suosittuja kuin pilates tai jooga. Vaihtoehtona on tarjota sitä mitä massat kulloinkin haluavat, tai yrittää kääntää ihmisten mieltä. "Koska tiedät että venyttely on hyväksi, niin mikset sitten kävisi venyttelytunnilla?"

Ohjaajan persoona on "väärä"
Jos tunti on hyvä ja ohjaaja on ammattitaitoinen sekä riittävän asiallinen tuntiin nähden, ei jää enää muuta tunnin kiinnostavuuteen vaikuttavaa seikkaa kuin ohjaajan olemus. Ammattitaitoinen ohjaaja tuo omaa energiaansa eri tavoin esille rauhallisilla tai riehakkailla tunneilla, mutta on kuitenkin silti oma persoonansa. Ohjaaja pukeutuu ja käyttäytyy omalla tyylillään ja jos ohjaajan persoona ei vain miellytä, niin se ei miellytä. Sille asialle ohjaaja tuskin voi mitään. Ja usein jos voisikin, ei välttämättä halua, koska vaikka osa ei tykkää, niin hyvin todennäköisesti riittävän moni kuitenkin tykkää. Eikä kaikkia voi miellyttää.

Ryhmäliikunta ei kiinnosta
Minulle on moni tullut sanomaan sekä kuntotanssi-, kahvakuula- että kehonhuoltotunnilla että ei aiemmin tykännyt yhtään ryhmäliikuntatunneista, mutta juuri minä tai tuntini on kääntänyt liikkujan mielen. Uutta tuntia jäädään odottamaan siitä hetkestä lähtien kun edellinen on päättynyt. En ajattele että olisin jotenkin erikoisen hyvä tai että tuntikonseptini olisi äärimmäisen mahtava, vaan ajattelen että kyse on siitä että tämä ihminen on löytänyt itselleen juuri sen oikean ohjaajan. Tiedän että monelle muullekin ohjaajalle on todettu aivan samoin. Että juuri tuo ohjaajakollega on miellyttänyt sitä tunnilla käynyttä liikkujaa. Hyvin paljon on siis kiinni ohjaajasta sekä itse tunnista. Siitä mitä tunnilla tehdään ja miten. Miellyttääkö ohjaajan tyyli tai musiikkivalinnat tunnilla käynyttä asiakasta.

Kannattaa siis kokeilla eri vaihtoehtoja. Eri tunteja ja ohjaajia. Jos useamman kokeilun jälkeen edelleen olet sitä mieltä että minkään tyyppinen ryhmäliikunta ei ole sinun juttusi, niin onneksi on olemassa muitakin vaihtoehtoja. Joukkuepelit, yksilölajit, eläinten parissa liikkuminen sekä arkiliikunta.

Liikkuminen ei yleensäkään kiinnosta
Pitäisi kiinnostaa mutta se lähteminen, aloittaminen, jatkaminen sekä uudestaan alusta aloittaminen joka kerta on vain niin ylivoimaisen ärsyttävää ja hankalaa. Ihminen on luotu liikkumaan ja riittävästä liikunnan määrästä on olemassa ihan suosituksetkin, jotta kenellekään ei jäisi epäselväksi minkälaista liikuntaa ja kuinka paljon. Terveyskirjasto.fi: Kuinka usein aikuisen tulisi liikkua?

Liikunnan pitäisi siis olla elämäntapa. Yhtä itsestäänselvää kuin hengittäminen. Minä olen kiipeillyt nuorena epäilyttävän jyrkillä kallioilla oma-aloitteisesti. Roikkunut puissa ja ratsastanut hevosilla. Rakastanut laskettelua, lentopalloa, tennistä ja tanssimista, vihannut hiihtoa, sählyä, pesäpalloa ja pyöräilyä. Rakastanut pulikoimista mutta vihannut tavoitteellista uimista. Rakastanut koripalloa mutta vihannut agressiivisia sormillehakkaajia. Rakastanut omituisia kilpaluja ja leikkejä mutta vihannut jalkapalloa sekä maalivahtina oloa. Enkä tiennyt tykkääväni ryhmäliikunnasta ennenkuin kävin ensimmäisellä tunnillani juuri oikean ohjaajan ohjattavana.

Ihminen = liikkuva ja leikkivä eläin
Elämä ja oleminen ei ole mustavalkoista ja me liikuntapalveluita tarjoavat koitamme parhaamme mukaan tuoda ihmisten liikkumishalut vähintään samalle tasolle jokaisen ihmisen kehon liikkumistarpeiden kanssa. Totuus on kuitenkin se että en voi todeta tai kirjoittaa tähän mitään sellaista mikä voisi kääntää kenenkään sellaisen pään joka on päättänyt ettei halua liikkua. Ettei liikunta auta juuri tähän vaivaan. Ettei liikunta sovi tai ettei venyttelyä tarvita. Vaikka haluaisinkin todistaa kaikille että liikkumisen ei tarvitse olla vakavaa, en voi muuttaa ketään. Muutos lähtee itsestä.


Kommentit