Musiikin käyttö

Ryhmäliikuntatunnilla musiikki on hyvin tärkeä osa tuntia. Varsinkin kuntotanssitunnilla, mistä ei tulisi yhtään mitään ilman musiikkia. Niitä tarkkaan valikoituja kappaleita mitkä yhdessä koreografian kanssa tekevät tunnista hyvän kokonaisuuden.

Lasken itseni musiikin suurkuluttajaksi. Kuuntelen musiikkia päivittäin suurimman osan ajasta aina kun olen kotona. Takaraivossa ajatus siitä että voisiko juuri tällä hetkellä soivaa kappaletta käyttää jollakin tunnilla? Viekö juuri tämä kappale mukanaan tanssimaan tai onko sopivan rauhallinen venyttelyyn? Haen uusia ideoita milloin mistäkin, bongaan hyvän biisin leffasta tai tv-sarjasta sekä kuuntelen omaa biisivarastoani. Ja löytämiäni kappaleita käytän tunneilla.

Mutta mitä tämä kaikki sitten maksaa? Yksityiselle ihmiselle, ryhmäliikuntatunnin ohjaajalle tai yritykselle? Jouduin asiaan perehtymään jo jokin aika sitten oikein kunnolla ja koska sääntöjä ja niille poikkeuksia on paljon, riittää tekstiäkin. Tekijänoikeusmaksut liikunta-alalla blogi tarjoaa myös kattavan infopaketin aiheesta.

---
EDIT 2017
Teosto ja Gramex ovat yhdistyneet: Musiikkiluvat.fi
---

Kohta 1 on kaikille, 2-4 liikunta-alan työntekijöille sekä mahdollisesti yrittäjille ja kohdat 5 ja 6 yrittäjille.

1. Hyvitysmaksu (ex. kasettimaksu)
Ennen vuotta 2015 tämä oli tallennusvälineistä suoritettava maksu mikä sisältyi tallennusvälineen hintaan. Vuodesta 2015 alkaen yksityisestä kopioinnista on hyvitetty tekijöille suoraan valtion budjetista. (Tallennusväline = kovalevy, poltettava cd, kasetti...)
Jokainen veroa maksava ihminen maksaa tämän huolimatta siitä mitä musiikkia (tai tallennettavissa olevaa taidemuotoa) kuuntelee tai katselee. Tai kuinka paljon. Miten hyvitysmaksu jaetaan eri artisteille jäi minulta hämärän peittoon, kuten myös se miten yritys voi hyvitysmaksusta nykyisin vapautua koska raha otetaan valtion budjetista? Siitä budjetista mitä ylläpidetään veroilla. Sitä asiaa voi itse kukin yrittää selvittää ylläolevasta linkistä.

2. Kappaleen osto
Ostat kappaleen netistä, kivijalkakaupasta tai vaikkapa kirpputorilta. Alkuperäisellä hinnalla tai alennuksella. Voit kopioida kirjaston cd:n tai kaverisi tallenteen ilmaiseksi ja laillisesti yksityiskäyttöön. Tai saatat saada tallenteen jostain ilmaiseksi. Jos tallennat kappaleen itsellesi vain ilmaisista lähteistä, ei tarvitse maksaa. Paitsi tietysti se hyvitysmaksu, kohta 1, millä katetaan juuri tämä yksityiskäyttöön kopiointi. Ilmaisia musiikin latauspaikkoja yksityiseen ja yrityksen käyttöön löytyy yllättävän paljon. Yhtenä esimerkkinä vaikkapa Jamendo. Jos käytät pelkästään ilmaisia lähteitä saadaksesi musiikkia ja olet tarkkana Creative Commons lisenssien kanssa, saatat löytää yrityksellesi ilmaiseksi hyvää ja käyttökelpoista musiikkia. Jos haluat käyttää musiikkia vapaammin, Jamendolla on tarjota yrityksille 79€/vuodessa maksava (2015) lisenssi ammattikäyttöön niille joille kelpaa Jamendon musiikkivalikoima.

3. Kappaleen kopiointi ammatin harjoittamiseen: Teosto
Jos käytät alkuperäistä* vinyylilevyä, c-kasettia tai cd:tä, tai tallenne on ostettu yrityskäyttöön, sinun ei tarvitse maksaa kappaleesta yrityskäyttöön tarkoitettua kopiontimaksua. Tiedosto ei voi kuitenkaan koskaan olla alkuperäinen, eli jos olet hankkinut musiikin tiedostona, maksat kopiointimaksun. Näin voit laillisesti käyttää yksityiskäyttöön ostettua musiikkia yrityksessä. **Teostovapaasta musiikista ei tarvitse maksaa.
a) Ohjaaja maksaa itse. Liikunnanohjaajan tallennuslupa on henkilökohtainen ja maksaa 81€/vuosi. (2015) Jos pidät tunteja vain kunnan tai kaupungin järjestämässä toiminnassa etkä toimi lainkaan yksityisissä liikuntakeskuksissa, kunnan tai kaupungin musiikinkäyttölupa kattaa myös tallentamisen etkä tarvitse siihen erikseen henkilökohtaista lupaa. Urheiluseuroissa toimivat ohjaajat joutuvat kuitenkin usein huolehtimaan itse liikunnanohjaajan tallennusluvasta.
b)Yritys / yhteisö maksaa ohjaajan luvan. Liikuntapaikan liikunnanohjaajalupa on toimipaikkakohtainen ja sen hinta riippuu ohjattujen kuukausituntien määrästä. Halvimmillaan lupa on 81€/vuodessa. (2015)

4. Kappaleen kopiointi ammatin harjoittamiseen: Gramex
Jos käytät alkuperäistä* tallennetta tai tuote on ostettu yrityskäyttöön, sinun ei tarvitse maksaa kappaleesta yrityskäyttöön tarkoitettua kopiontimaksua. Tiedostomuodossa ostettu musiikki ei voi kuitenkaan koskaan olla alkuperäinen, eli jos olet hankkinut musiikin vaikkapa mp3:na, maksat kopiointimaksun. Näin voit laillisesti käyttää yksityiskäyttöön ostettua musiikkia yrityksessä. **Gramexvapaasta musiikista ei tarvitse maksaa.
a) Ostourasopimus. Saat elinikäisen kopiointiluvan kaikille mahdollisille tallennusmuodoille hintaan 1,42€/kpl. (2015)
b) Äänitteiden tallennus- ja käyttölupa liikunnanohjaajatoimintaan. Minimissään 198,90€/vuosi. (2015)

5. Musiikin soitto yleisessä tilassa: Teosto
Kaikki yritykset joilla soi teoston valvonnan alainen musiikki yleisessä tilassa äänitteeltä, radiosta tai livenä, maksavat. Musiikin käyttö ohjatussa liikunnassa määräytyy kuukausittaisen tuntimäärän mukaan ja on vähintään 15,07€/kk. (2015)

6. Musiikin soitto yleisessä tilassa: Gramex
Äänitemusiikin esittämisestä maksetaan korvaus kun käytetään musiikkia liikunnanohjauksessa. Hinta määräytyy viikkotuntimäärän mukaan. Vähintään kuitenkin 22,71€/kk. (2015)

Selvityksenä vielä tekijänoikeus.fi sivuilta: Mitä eroa on Teostolla ja Gramexilla?

*Täytyy kyllä nyt myöntää että koskaan en ole tunnilla soittanut savikiekkoja, vinyylilevyjä tai c-kasetteja. Ja toisaalta, kuka hullu nyt alkuperäisiä cd:tä montaa kertaa käyttäisi? Cd:t naarmuuntuvat ja kannet murtuvat, ne on pakko kopioida ja käyttää poltettua cd:tä.

**Teostoon / Gramexiin kuulumaton musiikki:
- Teostoon kuulumattomien taiteilijoiden tuotanto jotka ovat julkaisseet teoksensa CC-lisenssiin alla.
- Kun tekijän / tekijöiden kuolemasta on kulunut 70 vuotta.
- Alkuperäisessä muodossaan olevat kansansävelmät (trad.)
- Livebändi on gramexmaksusta vapaa.
HUOM! Vaikka säveltäjän kuolemasta olisi kulunutkin jo 70 vuotta (usein klassinen musiikki), ovat vaikkapa cd:llä olevat kappaleen soittajat todennäköisesti vielä hyvinkin eläviä.

Pahimmassa tapauksessa maksan siis yhdestä teoston ja gramexin valvonnan alle kuuluvasta kappaleesta 6 kertaa. Otan selvää kaikista kiemuroista jotten maksa liikaa turhaan, käytän aikaa ja vaivaa, haen eri luvat ja maksan, maksan, maksan. Hyvistysmaksu, kappaleen ostohinta, tallennuslupa X 2 sekä esityslupa X 2. Eikö kuulostakin aika hurjalta?! Olisin valmis maksamaan yhdestä yksittäisestä kappaleesta vaikka kolminkertaisen hinnan jos sillä yhdellä ostokerralla voisi kattaa nämä kaikki maksut kerralla. Kappaleen kertaosto yrityskäyttöön takaisi sen että sitä voisi kuunnella, kopioida määräämättömästä ja soittaa tunneilla asiakkaille. Kertaosto kunnon hinnalla takaisi myös sen että maksu menisi varmasti juuri oikealle esittäjälle, eikä pelkästään esim. radiosoittolistojen senhetkiselle hittiartistille.

Mielestäni järkevämpi vaihtoehto olisi tosiaan yksi ainut maksu mikä määräytyisi käyttötarkoituksen ja kuulijamäärän mukaan. Ostohinta sisältäisi kaiken. Yksityiskäyttöön halpa ja yrityskäyttöön hintavampi. Siitä hinnasta voisivat eri järjestöt ottaa oman siivunsa ja aivan varmasti saisivat enemmän kuin nyt koska mitä yksinkertaisemmat säännöt, sitä helpompi niitä olisi kunkin noudattaa.

Loppupohdintaan jääkin sitten se viimeinen vaihtoehto. Kannattaa muistaa se helpotus että jos hankit livebändin mikä soittaa vain teostovapaata musiikkia tai vaihtoehtoisesti laulat itse, ei tarvitse maksaa! Alkaa tuo itse sävelletyn musiikin käyttö tunnilla houkutella kyllä suuresti. Tosin siinä taitaa olla edessä yksi iso mutta. Ei se säveltäminen tai itse soitto tai laulu, vaan se nimi! Hyvää artistinimeä voi olla todella vaikea keksiä. Koska ne ainoat hyvät vaihtoehdot, Lähtevät Kaukojunat sekä Kakka-hätä-77 on jo varattuna, eikä Pertti Kurikan Nimipäivätkään käy, ei jää mitään muuta vaihtoehtoa kuin sekakäyttää musiikkia siemauksittain sieltä, tusina tuolta tai lepuuttaa välillä korvia linnunlaulua kuunnellen.

Tätä tekstiä kirjoittaessa (välissä kodinhoidollisia töitä kaikenlaisine muine keskeytyksineen) taustalla soivat mm. seuraavat kappaleet:

Lil Wayne - The Sweetest Girl (Feat. Akon, Wycleff & Rihanna)
Peter Auty - Walking in the Air
The Script - If You See Kay
Metallica - That Was Just Your Life
Eurythmics - Here Comes The Rain Again
Apulanta - Kolmiolääke
Red Hot Chili Peppers - Naked In The Rain
Sonata Arctica - The Misery
Lynyrd Skynyrd - White Dove
38 Special - Second Chance
Incubus - Nice To Know You
Luca Brunetti - Indian Sky
The Who (Baba O`Riley) - Teenage Wasteland
Kauko Röyhkä - Paska Kaupunki
Sergio Mendes - Morning In Rio
The Wallflowers - God Says Nothing Back
Fintelligens ft. Uniikki - Beibe
Nicki Minaj - Right By My Side

Kommentit