Staattisia asentovinkkejä

Jos kehosi on lämmin, kunnossa ja lihasvoimaa sekä liikkuvuutta riittää, voit vääntää itsesi lähes minkälaisiin asentoihin tai tehdä päätähuimaavia sirkustemppuja.

Meidän muiden tavallisten ihmisten on kuitenkin aina hyvä muistaa muutama hyvä perussääntö, mitä noudattamalla ei toivottavasti päädy rikkomaan kehoaan tai tuottamaan pysyvää vammaa vääränlaisella toistolla. On sitten tavoitteenasi lihasvoiman, kestävyyden tai liikkuvuuden lisääminen, on erilaisia harjoitteita tehdessä hyvä opetella tuntemaan oma keho niin että erottaa lihasrasituksesta johtuvan poltteen siitä kivusta mikä varoittaa väärästä asennosta tai liikkeestä.

Kehosi kiittää sinua siitä että pidät siitä huolta. Riittävä lihasvoima ehkäisee vammojen syntymistä ja hyvä liikkuvuus (venyvyys) pitää sinut vetreänä ja liikuntakykyisenä pitkään.

Staattisista asennoista saat aikaiseksi helposti myös aivan tavallisen lihaskuntoliikkeen toistamalla ylösnousua ja vartalon alaslaskua takaisin lepoasentoon. Asennosta riippuen haastavuutta saat lisää tekemällä liikkeen hyvin nopeasti tai todella hitaasti. Ja muista että vaikka seuraavat vinkit koostuvat vain suoraviivaisista asennoista, älä unohda keskivartalon kiertoliikkeitä.


Suurimpaan osaan liikkeistä pätevät seuraavat perussäännöt:
*Selkä suorana.
*Olkapäät, hartijat alhaalla.
*Napa kohti selkärankaa.
*Niska ja pää suorana rangan jatkeena (palauta tähän asentoon).
*Lapatuki (älä anna rangan vajota lapojen väliin).
*Älä nojaa olkapään jänteiden päällä, kannattele ylävartaloa lihaksilla.
*Hengitä rauhallisesti koko ajan.

Miksi?
*Väärä asento voi aiheuttaa vaurioita.
*Älä jännitä turhaan sitä mitä ei kuulu jännittää.
*Syvien vatsalihasten huomioiminen.
*Lisätään tehoa ja kohdennetaan lihasrasitus oikeaan paikkaan.
*Rento, suora rangan asento (normaali s-mutka) vaikka kävisitkin välillä muussa ääriasennossa.
*Keskittyminen, kehotietoisuus.
*Rentous vastaan jännitys.
*Ääriasennoissa on hyvä käydä, mutta ne eivät saa jäädä pysyviksi asennoiksi.

Samat liikkeet pdf-tiedostoina löydät myös LiikeImpulssin vinkit sivulta.

Huomioi kehosi yksilöllisyys ja kuuntele sitä. Kaikki vinkit eivät välttämättä sovi kaikille sellaisenaan. Jos sinulla on jo jokin olemassa oleva vaiva, olkapäät, polvet, selkä tai jokin muu kehonosa kipeytyy muuten kuin lihasrasituksesta, ota yhteyttä lääkäriin tai fysioterapeuttiin. Asiantuntija pystyy kertomaan paremmin sen mitä on turvallista tehdä ja mitä ei henkilökohtaisen tapaamisen perusteella. Ihmiset ovat erilaisia ja mikä toimii yhdelle ei välttämättä toimi toiselle.

Kommentit